Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vissza szeretnénk állítani a bizalmat a közraktározással szemben, ezért jelentősen módosul az erről szóló szabályozás - mondta el a Napi Gazdaság agrárkonferenciáján Lenner Áron Márk, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár. A közraktártározás tendenciózusan csökken, az elmúlt 3 év átlagában 126 milliárd forintnyi értékben közraktároztak árut, a búza és a kukorica már csak 7-10 százaléka kerül ilyen intézményekbe - a piac virágzónak egyáltalán nem mondható.

Javítani kell az árubiztonságot, mert az elmúlt években átlagosan 5 milliárd forint érték áru tűnt el, keveredett össze más termékekkel, vagy vált más módon kiadhatatlanná, ami miatt bizalmatlanság állt be a közraktárjeggyel szemben. A bankok egyre kevésbé fogadták el fedezetként a közraktárjegyet, ezért egyre kevesebben vitték közraktárba az árut. Az új szabályozás legfőbb feladata, hogy növelje a bizalmat, mert a jól működő közraktározásra épülő hitelezés a mezőgazdasági kkv-k számára gyors és egyszerű forrást jelent.

A vagyonvédelem, árubiztonság a központi eleme az új szabályozásnak. Pontosan előírja a kötelező mechanikai és elektronikai vagyonvédelmi rendszereket, melyeket sávosan kell majd beépíteni 2017-ig. Elektronikus jelző- és képi megfigyelő, betörésvizsgáló-rendszert kell telepíteni, ami lehetővé teszi, hogy ne lehessen ellopni az árut a közraktárból.

A közraktár - ha az Országgyűlés elfogadja a törvényt - a jövőben nem mentheti ki magát az áru belső tulajdonságaira, a csomagolása rejtett hiányosságaira, vagy a letevő felróható magatartása miatt bekövetkezett károkért. Az árut, vagy a kártérítést mindenképp ki kell adnia majd a közraktárjegy tulajdonosa számára, legfeljebb a letevőtől követelhet majd kártérítést - zárta előadását Lenner.

A konferencia egyik szavazásán a válaszadók több mint kétharmada vélekedett úgy, hogy történtek szabálytalanságok az állami földek bérleti szerződései körül, egy másik, szintén szavazásos felmérés szerint pedig a résztvevők háromnegyede vár kisebb-nagyobb áresést a gabonapiacon.

A rendezvényen Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter azt mondta: több hónapos vita közeledik a végéhez a kétharmados többséget igénylő földforgalmi törvény parlamenti vitájának folytatásával, ami egyébként alkotmánymódosítás mellett több más kétharmados jogszabály, mint az üzemszabályozási, illetve az integrációs törvény vitáját is magával hozza majd.