Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány 3,16 milliárd forint értékben indít programot az almatermelőknek. Ennek keretében támogatja az almasűrítmény és az étkezési alma tárolását, a tárolókapacitások tartályládák beszerzése útján történő bővítését, valamint az almafelhasználás ösztönzését, és egy almapromóciós kampány indítását

A beavatkozást azzal indokolja a kabinet, hogy az eddigi kedvező időjárásnak köszönhetően idénre mintegy 780-800 ezer tonna rekordtermés volt várható, ami 150-200 ezer tonnával több az átlagosnál. Az időjárásnak köszönhetően egész Európában kedvező a termés, valamint jelentősek a 2013-ból maradt készletek. Ezt tetézi, hogy például Lengyelországban az orosz embargó miatt körülbelül 500 ezer tonna maradt a hűtőházakban.

A közlemény szerint az EU által biztosított eszközök jelen pillanatban alkalmatlanok a magyar termelők problémáinak kezelésére (mai napig a magyar termelők 35 ezer tonna termést vontak volna ki ezek révén a hagyományos értékesítési csatornákból és 1867 hektáron tervezték, hogy nem takarítanak be támogatásért cserébe). A kormány bízik benne, hogy az Európai Bizottság által kedden Brüsszelben bemutatni tervezett új támogatási intézkedés az eddigieknél megfelelőbb válaszokat fog adni.