Újabb forrásokhoz jut a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) Közhasznú Nonprofit Zrt. - az erről szóló kormányhatározatok a tegnap este megjelent Magyar Közlönyben olvashatóak. Az egyik szerint az NGM fejezetében lévő Szervezetátalakítási alap elõirányzatból az nonprofit zrt. 3,5 milliárd forint támogatást kap. A cég a támogatást a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) tartozásállományának megvásárlására, rendezésére használhatja fel - azaz elkezdődhet az MMKA ügyeinek lezárása. A zrt. a támogatás teljes összegét jogosult elõlegként megkapni, azonnali hatállyal.

Egy másik kormány határozat pedig a "nemzeti filmipar megújítása érdekében szükséges feladatok kiegészítõ támogatásáról" rendelkezik. Eszerint a nemzeti filmipar megújítása és az MMKA tartozásállományának megvásárlása érdekében másfélmilliárd forintot csoportosítanak át az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kifizetések jogcím javára, a pénz forrása pedig a Miniszterelnökség fejezet rendkívüli kormányzati intézkedések cím. A pénz felhasználásról október 31-ig kell elszámolni. Szintén az MMKA kötelezettségállományának rendezését szolgálja majd azt a 970 millió forint, amelyet MNV Zrt.-hez csoportosítanak át, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium fejezetből, ahol eredetileg is az MMKA számára állt rendelkezésre.

Még június közepén kapta meg az első nagyobb forrást az MNF Közhasznú Nonprofit Zrt., amelyet a Cégbíróság június elsején, húszmillió forint jegyzett tőkével jegyzett be. A cég a korábban a fejlesztési tárcánál a magyar film támogatása soron szerepeltetett 1,625 milliárd forintot kapta meg (bár eredetileg ezen a soron kétmilliárd forint szerepelt, a kormányzati zárolás után az összeg 1,625 milliárdra csökkent). Szintén június közepén döntött a kormány - a korábbi bejelentésnek megfelelően - a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) jogutód nélküli megszüntetéséről.