Milliárdokat hoz a nyári időszámítás

Hatmilliárd forintot takarított meg az ország villanyszámlájából a most hétvégén záruló nyári időszámítással, ez nagyjából egy közepes város fogyasztásának felel meg a Mavir szerint.
Tóth Kata, 2012. október 25. csütörtök, 15:57
Fotó: Napi.hu

A rendszerirányító Mavir Zrt. adatai alapján egy vidéki nagyváros éves villamosenergia-fogyasztását spórolhatta meg az ország a most záruló nyári időszámítással. Idén október 28-án - az órák hajnali 3 óráról 2 órára állításával térünk át a normál, "téli" időszámításra.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. A Mavir közleménye szerint minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni. Bertalan Zsolt, a Mavir vezérigazgatója szerint a vállalat által éves szinten becsült megtakarítás megközelítőleg 120 ezer megawattóra, ami 30-40 ezer háztartás, azaz egy vidéki nagyváros éves fogyasztásának felel meg. A fel nem használt energiát nem kell kifizetni, ez körülbelül hatmilliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját. A megtakarítás a környezet számára is hasznos, a kevesebb elfogyasztott energia csökkenti a széndioxid-lábnyomot is - tette hozzá Bertalan.

A Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, ezekből megállapítható, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően látványosan változik, csökken az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni tavaszi időszakot összehasonlítva, napi 1,5-3 százalékos, mintegy 2-4 ezer megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható. Az Európai Unió kimutatásai alapján az energia-megtakarítás mellett több szabadidőt, turisztikai bevételt és kevesebb közúti balesetet jelent a nyári időszámítás. A vasárnaptól alkalmazott normál időszámítás 2013 márciusának utolsó vasárnapjáig, azaz jövő március 31-ig tart.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.10.27 18:53

@rigolya:
Képzeld nekem is korán kell kelnem. Na és? Buszozni nem lehet sötétben? A munkavégzéshez/tanuláshoz kell a sok fény, hogy lássák is amit csinálnak.
Egy jól sikerült napomon felkelek 4-kor, hogy edzzek egy kicsit, és még beférjek a család előtt a fürdőszobába, aztán beérjek 6:45-re munkába. Na ott már felkapcsolom a csillárt az irodában télen reggelre, mert nem akarok megvakulni, de előtti nincs semmi, amit káros lenne hajnali homályban csinálni. Ha egyetemre kell mennem, akkor 8:15-re. Az tényleg már a késői kezdések közé tartozik, de kit érdekel. Az óraátállítás, meg egyáltalán a választott időzóna nem azért van, hogy mindenkinek ideális legyen, hanem egy optimum a nemzetgazasági átlagra nézve. Tudok neked olyan irodai beosztást is mondani (rugalmas munkarend címen), ahol lehet 10-kor is kezdeni, csak legyen meg a napi 8 óra. És olyan helyet is, ahol reggel 6-kor már blokkolni kell. Na és az éjszakások? Nem velük szúrunk ki a legjobban, hogy nem a kínai időzónát használjuk? :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.10.25 19:37

@elmufioka: Tudok olyan iskolát, ahol alapból 7:30-kor kezdenek. A többiben csak a 0. óra kezdődik 7 körül... De a beutazást is számítsuk rá, ami néhány diáknak 1-1,5 óra is lehet... Nekik jókora kib.szás az óraállítgatás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.10.25 18:32

@OldPiet:
Tévedtek mindketten.
A módszer azon alapul, hogy a mai ember este, vagyis munka után még elég aktív, ezért lehetőség szerint, amit az aznapi világos idő hossza határoz meg, próbálják a napos órákat későre tolni nyáron.
Viszont van ennél egy erősebb feltétel. A mai ember még mindig munkaidőben a legaktívabb, ezért munkakezdésre, ami reggel 7-8, már fel kell kelnie a napnak. Ha csak nyári időszámítás lenne, télen egészen 8:31-ig elcsúszna a napfelkelte, vagyis a dolgozó és iskolába járó társadalomnak fél-másfél órát kéne teljesítőképessége csúcsát adnia arra alkalmas lámpafényben, ami iszonyatos pazarlás lenne.
A tél mindenképp egy kompromisszumos időszak, és jobb, hogy így van. A nyárról folyhatnak inkább viták. Valóban megtakarítás nem "elpazarolni a hajnali napos időt csupa alvó emberre, viszont felmerülnek bioritmussal kapcsolatos és egyéb kérdések. Foglalkoznak is velük, viszont ezek GDP-re és energiamérlegre vetett pontosan számszerűsíthető hatásáról még nem készült átfogó vizsgálat, csupán vélemények vannak.
De ez már egyáltalán nem a MAVIR hatásköre. A MAVIR dolga etéren csak a fogyasztási tendenciák megfigyelése, és a hatás nyilvánvaló, még az én gyakorlatlan szemem is könnyen megkülönböztet egy közvetlen átállítás előtti és utáni napról készült villamosenergia-fogyasztási görbét. Az említett vizsgálat és maga a döntés pedig úgy gondolom az EU hatásköre mostanában.
Ebben az egészben semmit nem számít, hogy most az órát, vagy a kijelölt kezdéseket tologatjuk. Ez nem filozófiai kérdés, hanem bioritmikus, az pedig ugyanúgy piszkálva van, ha egyik napról a másikra korábban kell kelni vagy később feküdni. Persze ha télen 8 óra munka, 16 óra pihenés, 0 óra szórakozás üzemmódban tudnánk lenni, nem kéne ez az egész, és lehetne valami percesével változó napirendet, de hagyjuk.
Egyébként végre a klímás egy értelmes felvetés, bár kicsit túl speciális. Elég annyi is, hogy mindenhez egyre többet fogyasztunk, miközben nagy divat az energiatakarékos világítás mindenáron. Ez is részét képezné az érveknek egy felülvizsgálat során. Mellesleg, ha sikerül végre elterjednie a modern energetikájú házaknak, és értelmes távfűtés kerül kiépítésre, akkor ez az egész klíma dolog megy a süllyesztőbe, szóval nincs itt még semmi sem lejátszva.
Amúgy részemről nem sok vizet zavar ez az egész, az én bioritmusom már totálkáros, kibírnék bármiféle megoldást, és már most nem bírja kielégíteni a nyári időszámítás az igényeimet, mivel napfelkeltére hűl le annyira a ház (mármint kánikulában), hogy aludni bírok, szóval aki kiakad egy óra eltolástól fél évente, azért kár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras_h, 2012.10.25 17:51

@OldPiet: Fél óra csúsztatás elég lenne. Tehát fél 8. De minden cég eldöntheti, hogy mikor legyen a munkakezdés, és úgy kalibrálhatja, ahogy neki energiafelhasználásban megéri. De ugye itt mindent kényszeresen központilag kell szabályozni.
Mellesleg nem hiszem, hogy a klíma korában pont a villanyon lehetne annyit spórolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OldPiet, 2012.10.25 17:17

@andras_h:
Az is jó megoldás lenne, 8 helyett 6 órakorkor kezdödne munka, iskola stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html