Milliárdokat kap Arany János emlékéve

A költő születésének 200. évfordulóját kiemelt kulturális programsorozatként kezeli a kormány. Külön kuratórium gondoskodik majd a lebonyolításról, ők dönthetnek arról, hogy mire használják fel a most odaítélt 4 milliárd forintot.
Szabó Dániel, 2017. február 10. péntek, 10:09
Fotó: Napi.hu

Március 2-án, Nagyszalontán kezdődik meg az Arány János-emlékév. Az ünnepi eseménysorozatról szeptemberben döntött az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia, akkor dőlt el az is, hogy az  emlékév fővédnöke Lovász László az MTA elnöke lesz, és az MTA létrehozta az Arany János Emlékbizottságot. Utóbbi feladata, hogy megszervezze a tudományos rendezvényeket, megemlékezéseket.

A lebonyolításra a Miniszterelnökség a "rendkívüli kormányzati intézkedések" csoport terhére 4 milliárd forintot adott a bizottságnak - derül ki a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyből. A kormány emellett arról is döntött, hogy Lovász László mellett az Emlékbizottság állandó tagja lesz Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Áder János köztársasági elnök is.

Az emlékév programjait Debrecenben, Nagykőrösön és Budapesten tartják meg. Májusban tudományos ülésszakot rendez az MTA. A jegybank tavaly augusztusban pedig arról döntött, hogy külön emlékérmét veret Arany János tiszteletére.

HOZZÁSZÓLÁSOK