A Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott törvényjavaslat szerint "a kormány az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott Magyar Posta javára ellentételezni kívánja az általa nyújtott közszolgáltatás méltánytalan többletterhét a nemzeti hatáskört meg nem haladó mértékben". A méltánytalan többletteher lényege, hogy a Magyar Postának ott is kötelező például postahivatalt vagy mozgópostát fenntartania, ahol az piaci körülmények között veszteséges lenne.

A lap emlékeztet rá, hogy az uniós szabályozás szerint egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott állami támogatása belső piaccal összeegyeztethetőnek minősül és mentesül a bejelentési követelmény alól, ha az ellentételezés nem haladja meg a 15 millió euró (mintegy 5 milliárd forint) éves összeget.

Az eredeti tervek szerint az állami vállalatot a liberalizált piacra beengedett új cégek hozzájárulásaiból kompenzálták volna - olvasható a Világgazdaságban, amely azonban egyből hozzáteszi, hogy ilyen cég nincs egyelőre a piacon.