Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány a rendelkezésre álló lehetőségekkel minden segítséget megad a juh- és kecskeágazat támogatására, így van mód és esély az állatállomány növekedésére - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Kaposváron. Az idén mintegy 5,7 milliárd forintnyi támogatást biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium öt jogcímen a juh- és kecsketartó gazdálkodóknak.

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) elmozdul a korábbi, talán túlságosan is szántóföld-orientáltságú rendszertől az érzékeny ágazatok felé. Utóbbiak, az élőmunka-igényes kertészeti, és állattenyésztési ágazatok - így a juhágazat - magyar kezdeményezésre élveznek a jövőben kitüntetett figyelmet - mondta Feldman. Az új KAP 2014-2020 közötti költségvetési időszakában jóval több forrás fordítható a kérődző állatot tartó gazdaságokra, jelenleg ugyanis csak korlátozott mértékben támogathatók ezek az állattenyésztési ágazatok. A növekvő források hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a juhállomány 2020-ra elérje az 1,2 milliós egyedszámot.

A zöld komponens bevezetése, valamint az agrár-környezetgazdálkodási programok elősegítik, hogy a juhágazat által jelentős mértékben művelt gyepgazdálkodás hangsúlyozottabbá válik, majd a tervek szerint 2015-től bevezetendő új támogatási rendszerben. 2014 még átmeneti évnek számít, így lesz idő az új támogatási konstrukciók megismerésére - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium 2012-ben indította el a juh- és szarvasmarhatartóknak meghirdetett Kérődző szerkezetátalakítási programot, ennek folytatását - a támogatási szintek megtartásával, lehetőségekhez mérten növelésével - továbbra is tervezi a tárca.