Milliárdokat költ a kormány oktatásra, csak éppen nem Magyarországon

A kormány mintegy 21 milliárd forintnyi állami támogatást ad kárpát-medencei, határon túli iskoláknak, óvodáknak és a bölcsődéknek. Történelmi egyházakkal lépnek szövetségre - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.
Szabó Dániel, 2017. október 5. csütörtök, 14:35
Fotó: MTI Fotó

Orbán Viktor kormányfő a hétvégén többnapos úton volt Erdélyben, hogy felmérje a határon túli magyarság helyzetét. A kancelláriaminiszter által csak nem jellemző hosszúságú útnak nevezett látogatás után a kormány arról döntött, hogy 21 milliárd forintos óvoda- és bölcsődefejlesztési programot indít a Kárpát-medencében.

A tervek szerint mintegy 12 ezer férőhelyet hoznának létre a támogatásból. A cél az, hogy a magyar családok gyerekei magyar óvodákba járhassanak. Ennek kapcsán Lázár kitért arra is, hogy partnerként számítanak a történelmi egyházakra, amelyek az "elmúlt 100 évben fontos szerepet töltöttek be abban, hogy a magyarság megmaradt".

Az elmúlt hónapban a magyar és a román kormányok összetűzésbe kerültek: a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium működését szeptember elején felfüggesztette az intézmény működését.

HOZZÁSZÓLÁSOK