Ha a hazautalt pénzre úgy tekintenének, mint egy ország gazdasági teljesítményére, akkor az a 22. legnagyobb gazdaság lenne a világon, nagyobb, mint Argentínáé vagy Iráné. Több ország - így a Fülöp-szigetek, Banglades és Szenegál - külön minisztériumot hozott létre a külföldről küldött pénz kezelésére. Nemcsak a fejlődő világbeli migránsok, de a kelet- és közép-európaiak is utalnak haza pénzt. A külföldön dolgozók remek bevételi forrást jelentenek a pénzküldő cégeknek, amelyek az elutalt összeg 20 százalékát, vagy még többet is levonhatnak díj gyanánt - a többszáz milliárdos globális forgalomból komoly profitot termelve.

A Magyarországról szóló adat szerint 2011-ben 2,4 milliárd dollárt küldtek haza külföldről magyarok. A mostani számukat a hét elején Matolcsy György egy beszédében félmillióra tette, a minisztériuma később az Index kérdésére ki is fejtette, hogyan jött össze ez a brutálisan magasnak tűnő mennyiség. Amely valójában mégsem irreális - ezt a Világbank is megerősíti: 2010-es migrációs adatai szerint már akkor 462 ezer magyar élt külföldön; a diplomások 13, azon belül orvosok 10 százaléka hagyta el az országot.

A 2011-ben hazautalt érték az akkori magyar GDP 1,7 százalékának megfelelő összeg (a tavalyi - még csak becsült adat - ennél valamivel alacsonyabb, aminek oka lehet az is, hogy a 2011-ben vendégmunkára kiutazók egy része később hazajött, és magával vitte a családját is). Ez az 1,7 százalékos GDP-arányos adat nagyjából a teljes nemzetgazdaság hatnapos teljesítményével egyenértékű.

A térségben egyébként messze nem mi utaljuk haza a legtöbb pénz. Összehasonlításul: a külföldön élő lengyelek 7,6 milliárd dollárt, azaz körülbelül háromszor annyi pénzt küldtek haza.Tavaly a legtöbb pénzt a kínaiak és indiaiak küldték haza, 60-60 milliárd dollárt, őket követték a fülöp-szigetekiek és a mexikóiak 24-24 milliárddal és a nigériaiak 21 milliárd dollárral.

A kisebb államoknak mentőöv a hazautalt pénz: Tádzsikisztán és Libéria például GDP-je közel felét, illetve harmadát kapja külföldön élő polgáraitól. Világszerte 214 millió bevándorló él - ha önálló országuk lenne, akkor övék lenne a Föld ötödik legnépesebb állama.

A Nagy-Britanniában élő indiaiak és bangladesiek több pénzt küldtek haza, mint amennyit a londoni kormány országaiknak segély formájában ad - emiatt többen felvetették, be kellene számítani a hazaküldött pénzt, amikor egyes fejlődő államok segélyezéséről döntenek. Aktivisták felhívják a figyelmet: a külföldön dolgozókat gyakran kizsákmányolják, a Fülöp-szigeteken egész falvak vannak ahonnan elvándoroltak a szülők és a nagyszülők nevelik a gyerekeket.