Tízmillió euróval (3,3 milliárd forinttal) növelte tőkerészesedését Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bankban (IIB) 2020. január 15-én, amely a bank tőkésítési folyamatában újabb lépcsőfokot jelent - áll a pénzintézet közleményében. A hozzájárulást követően 60 millió euró összegű alaptőke részesedésével (17,2 százalék) Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bank második legnagyobb részvényesévé vált. A bank befizetett alaptőkéje ezzel 349,61 millió euróra növekedett.

A 2020-2022-es tőkésítési program még 2018 decemberében nyert támogatást a Nemzetközi Beruházási Bank részvényes államaitól Kubában, Varaderóban, a Bank legfőbb irányító szerve, a Kormányzótanács történelmi jelentőségű találkozóján.

A pénzintézet eredetileg a KGST-ben töltött be fontos szerepet a Szovjetunióval szövetséges országok közötti pénzügyi, beruházási ügyletekben. A rendszer megdőlése után, a '90-es években veszített jelentőségéből, majd az elmúlt több mint tíz évben újra aktivizálta magát. Magyarország annak idején a Nemzetközi Beruházási Bank alapító tagja volt, de később a bank nem kellően átlátható és nem eléggé hatékony működése miatt 2000-ben kilépett a szervezetből, és megfigyelőként folyamatosan figyelemmel kísérte annak munkáját, végül 2015-ben újra teljes jogú tagja. Az IIB-nek jelenleg Bulgária, Kuba, Csehország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam a tagja Magyarország mellett.

A pénzintézet a hidegháború a KGB műveleteinek fedésében is részt vett, és miután a titkosszolgálat egykori vezetője, a jelenlegi Vlagyimir Putyin élesztette újjá tetszhalott állapotából 2012-ben, sokat támadják azzal az IIB-t, hogy kémtevékenység lehet mögötte. Ezt a bizalmatlanságot pedig a hazai közvéleményben csak fokozta az, hogy a magyar kormány elfogadta azokat a feltételeket, amelyek lényegében a hazai törvények felé helyezi a bankot. Az orosz vezetésű szervezet teljes mentességet kap a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól, ami miatt sokat kritizálták.

A bank Budapesten végül a Lánchíd Palotába költözhet.