BUX
36940

Milliárdokat visz a víz - újabb ok, amiért növekszik a hiány?

A kormány eddig 7,3 milliárd forintot fordított az árvízi védekezésre, amely várhatóan növelni fogja az éves államháztartási deficitet is - derült ki a Pénzügyminisztérium mai sajtótájékoztatóján.

NAPI Online, 2006. április 4. kedd, 12:04

A vészhelyzet tegnapi bejelentése után már nem csak az általános tartalék terhére lehet átcsoportosítani forrásokat a védekezésre, hanem gyakorlatilag bárhonnan a költségvetésen belül - hangzott el a sajtótájékoztatón.

"Ez több, mint érdekes" - vélekedik Lányi Bence, a Raiffeisen értékpapír elemzője. Az "árvízre költött" pénzek túlnyomó többsége ugyanis már az áprilisi büdzsét terheli, viszont múlt héten még nem volt ekkora mértékű az árvízi veszély; a kormány tegnap hirdette ki a vészhelyzetet. Az árvíz elleni védekezésre és a következmények nyomán elköltendő pénzek feltehetően nem nőnek olyan mértékűre, ami érdemben befolyásolná a némiképp 1500 milliárd forint fölé tervezett - az elemzők által azonban 1700-1800 milliárdra várt - hiányt.

Megfigyelők szerint a kormányzat azzal, hogy már most a hiánynövelő hatást kommunikálja, megkezdi a menekülőútvonal kiépítését, azaz erre most már sokmindent rá lehet majd fogni. Azzal, hogy gyakorlatilag bárhonnan lehet átcsoportosítani forrásokat, még kevésbé lehet nyomon követni a pénzmozgásokat, méginkább sűrűsödhet a költségvetést időnként övező homály, s csökkenhet a tisztánlátás esélye. Érdekes a bejelentés időzítése is, a PM viszonylag gyorsan reagált a márciusi gigahiány Világgazdaság általi megszellőztetésére.