Milliárdokba kerül az XP-csere a kórházakban

Komoly biztonsági kockázatnak vannak kitéve a kórházak informatikai rendszerei, azokon keresztül pedig a mindennapi betegellátás is annak következtében, hogy a Microsoft április elején megszüntette a Windows XP operációs rendszer frissítésének támogatását - írta a Világgazdaság.
Napi.hu, 2014. április 15. kedd, 06:12
Fotó: Reuters

Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország Kft. kormányzati üzletág igazgatójának becslése szerint a magyar egészségügyi intézményekben nagyjából 30 ezer személyi számítógépet használnak, amelyek több mint 90 százalékán Windows XP fut.

Az egészségügyben csak a szoftverek cseréje összességében több száz millió forintos kiadást jelent, de miután a számítógéppark is elavult, azokon nem futtathatók a legújabb operációs rendszerek. Így pedig már több milliárd forintra rúgó fejlesztésekre van szükség.

A Microsoft Magyarország már megkezdte az egyeztetést az állami kórházakat fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI) annak érdekében, hogy megoldást találjanak a problémára.

Mivel az XP-vel futó számítógépek mostantól jóval kevésbé biztonságosak, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel közösen igyekszik kidolgozni a Microsoft egy olyan megoldást, amely legalább a kormányzati szerveknél jelentkező esetleges problémák esetén azonnali támogatást tud nyújtani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.04.15 11:35

@ghipszjakab: Hogyisne, akkor nem kellene annyi licencdíjat fizetni!

Méghogy ingyenes szoftver, meg Ubuntu....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ghipszjakab, 2014.04.15 08:49

Eddig is komoly biztonsági kockázatnak voltak kitéve a windowsos gépek. És mindegy, hogy melyik Windows verziót fogják majd futtatni rajtuk, ezentúl is így lesz.
Talán ideje lenne már Linux alapú nyílt forráskódú operációs rendszerekben gondolkodniuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html