Milliárdokból gazdálkodhat az MMA

Elfogadták az etikai kódexet, a 2014-es költségvetést, valamint módosították az alapszabályt és a díjszabályzatot, emellett a köztestületi díjak adományozásáról is döntöttek a résztvevők a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pénteki közgyűlésén.
Inforádió, MTI, 2014. május 30. péntek, 14:24
Fotó: Napi.hu

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára elmondta: az etikai kódex a köztestületi tagságra vonatkozik, alapvető feladata az erkölcsi értékek rögzítése, valamint ezen értékeken esett sérelmek megállapítása bizottsági döntéshozatallal. Az etikai kódex rendelkezéseinek elsődleges célja, hogy irányt mutasson a mindennapi tevékenység során, ugyanakkor lehetőséget biztosít a közös erkölcsi elvárásoknak meg nem felelő személyekkel szembeni fellépésre - olvasható a dokumentumban.

A közgyűlés arról is döntött, hogy a köztestületi díjakat minden évben a tavaszi közgyűlésen adják át, a Nemzet művésze díjat pedig minden évben november 5-én.

Az MMA idei évi költségvetése magában foglalja az akadémiai tagok életjáradékát, valamint az elnök, a két alelnök, az elnökségi tagok, tagozatvezetők, felügyelő testületi tagok tiszteletdíját az alapszabály szerint. Tartalmazza továbbá az özvegyi, illetve árvasági hozzátartozói ellátásokat, a művészsegélyt, a köztestületi, szakmai programokat, valamint a központi köztestületi programokra tervezett előirányzatokat, továbbá az MMA külügyi és határon túli tevékenységét szolgáló forrásokat.

A költségvetéssel kapcsolatban a főtitkár elmondta: a növekvő feladatokhoz kapcsolódva a titkárság működéséhez is nagyobb létszám szükséges, emellett a költségvetésben megjelenik többek között az életjáradéki emelés, a Nemzet művésze díj, valamint a tagozati programokon túl a határon túli és nemzetközi programok támogatása is.

A költségvetésben az MMA titkársága kiadásai a személyi juttatásokkal, dologi kiadásokkal, beruházásokra fordítható kerettel együtt összesen 1,7 milliárd forintot tesznek ki. A köztestületi feladatok támogatása címszó alatt összesen csaknem 2,2 milliárd forint szerepel, ebből az összegből finanszírozzák például az MMA rendes és levelező tagjainak életjáradékét és fizetik a díjakkal járó összegeket. A Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet több mint 109 millió forintos támogatást kap. A fejezeti kezelésű előirányzatoknál összesen 678 millió forint szerepel, ebből például a Vigadó Galéria kiállításaira 13 millió forintot költenek idén, a pályázati alapokra pedig 160 millió forintot különítettek el.

A költségvetésben új tétel a Vigadó működtetése, ősszel pedig elindulnak az építkezések a kutatóintézetben is, amelynek a Hild-villa ad majd otthont. A 2013-ban alapított Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet 2014 utolsó harmadában kezdi meg működését.

Az életjáradékok összege több mint 30 százalékkal emelkedett egy kormányrendelet alapján. Az Országgyűlés által 2013-ban megalapított Nemzet művésze díj novembertől 70 művész részére folyósítható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbbajobbb, 2014.05.30 17:57

...jó hírek ...magyarosítás minden szinten...,szakállas nők helyett ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.30 14:37

Micsoda lendület!

A művészek pedig örülhetnek a sok pénznek.

Ez nem megvesztegetés - ez munkásságuk értékelése, szigorúan szakmai alapon.

Nem aczéli módra, ahol haveroknak osztogatták a díjakat és pénzeket - nagyon erős zsűrizés van és lesz, a mérce pedig nemzetközi ( a szocreál ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html