A kormányváltást óta 20 pályázatra több mint 4,5 milliárd forint támogatást ítélt meg a fejlesztési tárca egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítésére a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében. A beruházásoknak köszönhetően a jövőben több mint 81 ezer gigajoule energia takarítható majd meg évente, ami a húsz projektnél átlagosan 29 százalékos energia-megtakarítást jelent - mondta Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár a Mátrai Gyógyintézet energetikai korszerűsítését célzó projekt első ütemének átadóünnepségén.

Az eseménnyel egy időben jelentették be azt is, hogy közel 800 millió forintos KEOP-támogatásból a Mátrai Gyógyintézet további két épületében is elvégezhető az energetikai modernizáció. A minisztérium közleménye szerint az intézmény központi épületén most lezárult, közel egymilliárd forintos beruházás támogatására a Norvég Alap 804 millió forintot biztosított, a teljes érték 85 százalékát.

A fennmaradó részt az intézmény saját forrásból biztosította. A felújítás során 866 ablakot és 144 ajtót cseréltek ki, megtörtént az épület külső hőszigetelése, a pakurával működő, a környezetszennyező fűtést pedig levegő-levegő hőszivattyús rendszerrel váltották ki. Az üzemeltetéssel kapcsolatos kiadások csökkenésével felszabaduló forrásokat diagnosztikai fejlesztésekre fordítják.