Milliárdos csalásra derült fény

Egy májusban adócsalás miatt első fokon elítélt férfit vették őrizetbe a pénzügyőrség nyomozói egy csaknem négymilliárd forintos kárt okozó számlagyár szervezése miatt - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.
MTI, 2016. július 15. péntek, 09:52
Fotó: Napi.hu

Barnáné Horváth Melinda közölte, a dél-alföldi pénzügyi nyomozók évekkel ezelőtt buktattak le egy számlagyárost, akit a bíróság nem jogerősen négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélt. Miközben ügye a bíróságon zajlott, a gyanú szerint újabb számlagyár szervezésébe, működtetésébe kezdett. A férfi egyetlen céget sem íratott a nevére, a fiktív vállalkozások élére pár tízezer forintért nehéz anyagi körülmények között élő strómanok kerültek.

A gyanúsítottnak négy segítője volt. Ők a fiktív számlák gyártását, a pénz átfuttatását bankszámlákon és a strómanok beszervezését intézték. A megrendelők igényeinek megfelelően étolajról, kávéról, édesítőszerről, leveskockáról, szójáról, de napszemüvegről és nyakláncról is állítottak ki számlákat, amelyekkel a felhasználó cégek csaknem négymilliárd forinttal csökkentették általános forgalmi adójukat.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt indult nyomozásban több mint 240 pénzügyi nyomozó, pénzügyőr és informatikus összehangolt munkájával az ország 73 pontján foglaltak le bizonyítékokat. A kár megtérülése érdekében 9 milliárd forint értékű vagyont zároltak.

A számlagyár kecskeméti vezetője és tizenegy társa előzetes letartóztatásban, két másik gyanúsított házi őrizetben várja a nyomozás befejezését. Az előzetes letartóztatásban lévők között van több, nagy forgalmat lebonyolító cég ügyvezetője, üzletkötője is, akik cégük valós tevékenysége mellett fiktív számlákkal csökkentették fizetendő adójukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK