Milliárdos elmaradás vizitdíj-fronton - deficitmentes lehet az e-kassza

A szeptember végi zárás alapján több mint 62 milliárd forinttal jobban áll az egészségbiztosítási kassza az időarányosan várhatónál - derül ki a lapunk birtokába került dokumentumból. Az eddigi folyamatok alapján elképzelhető, hogy már idén sikerül hiány nélkül zárni az évet - erre először a jövő évi büdzsében vállalkozna a kormány.
Baka Zoltán, 2007. október 11. csütörtök, 07:58
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A vártnál jobb egyenleget a járulékbevételek és a gyógyszerkassza kordában tartása biztosította, bár utóbbi megítélése a részletes adatok alapján legalábbis bizonytalan. A járulékoknál több tényezőre vezethető vissza a bevételek növekedése: a bruttó bérnövekedés nagyobb, mint amivel a büdzsé készítésekor számoltak, valamint az illegális foglalkoztatás tisztulásának mérete, a minimális járulékalap bevételnövelő hatása is okozhatott kellemes meglepetést a József nádor téren.

A gyógyszerkasszánál jól mutat, hogy több mint 16 milliárd forint megtakarítást értek el kilenc hónap alatt, ám ha külön vizsgáljuk az általános támogatásra költött összeget - tehát figyelmen kívül hagyjuk a méltányossági, speciális célú költéseket -, akkor már 12,5 milliárdos túllépés mutatkozik a múlt hónap végéig. A gyártók befizetései gondoskodnak arról, hogy ne legyen veszélyben a kassza: tőlük eddig 18,1 milliárdot szedett be a pénztár, ám még ez is 16,3 milliárddal kevesebb, mint az időarányos előirányzat. Igaz, közben a gyógyszergyártóknak vissza is fizettek 3,5 milliárd forintot, különbözet rendezése jogcímen (azaz a kötelezőn túli befizetést visszakapták). Összességében idén nem kell számolni a gyógyszerkassza elszállásával.

Továbbra sem folyik be a várt bevétel ellenben az idén bevezetett térítésekből. Vizitdíjra, kórházi napidíjra eddig 8,2 milliárd forintot fizettek a betegek, ez 9,2 milliárddal marad alatta a szeptember végi tervnek. Nem véletlen tehát, hogy jövőre 5 milliárddal kisebb az ilyen díjakból várt bevétel, mint az idei 22 milliárdos előirányzat - miközben az eddigi információk alapján sem a tételeket, sem a fizetés módját, a mentességeket, kedvezményeket rendező jogszabály nem változik.

HOZZÁSZÓLÁSOK