BUX
39006

Milliárdos károkat okozhat a kormány a KT kivégzésével

Látszólagos megtakarításokkal jár csak a Költségvetési Tanács (KT) megszüntetése, a hitelesség elvesztése az államadósság-kezelésben milliárdos károkat okozhat - érzékeltette Kopits György, a KT elnöke a testület sajtótájékoztatóján. A kormány szerdán benyújtotta KT felszámolását jelentő törvénymódosítást.

Papp Zsolt, 2010. december 2. csütörtök, 10:46

Túlzottan is aktuálissá vált Költségvetési Tanács csütörtök reggeli sajtótájékoztatója - miután szerdán az Országgyűlés költségvetési bizottsága benyújtotta a közpénzügyi törvény azon módosítását, amely kimondja a Költségvetési Tanács titkárságának megszüntetését, illetve a tanács összetételének átalakítását.A javaslatnak egyetlen előnye van, hogy két oldalon elfér - mondta Kopits György, a KT elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón. A törvénytervezet indoklása szerint azért van szükség a tanács átalakítására, mert így visszatérnek a párt két évvel ezelőtti javaslatához, amely szerint bőven elegendő a háromfős testület titkárság nélkül. Igaz, megfeledkezik arról a kormány, hogy azóta sok víz lefolyt a Dunán - mondta a KT elnöke.Az indoklással ellentétben nem látható, hogy az új Költségvetési Tanács szélesebb jogosítványokat kapna, ugyanis - eltérően a két évvel korábbi Fidesz-javaslattól - nincs vétójoga az új testületnek, a költségvetés elfogadása után csupán véleményt mondhat a büdzséről, amit megír a köztársasági elnöknek. Ezután az elnök vagy aláírja, vagy visszaküldi a javaslatot.

Bármely állampolgárnak joga, hogy egy levelet írjon a köztársasági elnöknek, vagyis semmilyen plusz jogokat nem kapna az új tanács - mondta Kopits. Az új tanács is háromtagú lenne: a ÁSZ és az MNB mindenkori elnöke mellé a köztársasági elnök is jelölhet egy tagot. Az MNB és ÁSZ kötelessége, hogy véleményezze a benyújtott költségvetést - így itt sem keletkezik plusz feladat. A Költségvetési Tanács jelenleg ezzel szemben a költségvetési törvények mellet minden más törvénytervezet gazdasági hatásait elemzi és modellszámításait, hosszú távú technikai kivetítéseit nyilvánosságra hozza. A KT jelenleg nem tesz mást, mint beárazza a politikai ígéreteit - amelyeket törvényjavaslatok formájában előterjeszt. Ma már sem a kormány, sem a nemzetgazdasági minisztérium nem készít a javaslatairól hatástanulmányt. Ilyet gyakorlatilag csak a jelenlegi Költségvetési Tanács készít, így ez a funkció megszűnne a tanács és 40 fős elemző csapata felszámolásával - mondta Kopits.

A kormány új javaslata azzal érvel, hogy a 40 fős elemzői csapat elküldése megtakarítással jár. Kopits szerint azonban akkor járna megtakarítással, ha ugyanezt a munkát az ÁSZ és az MNB a jövőben ellátná - ám erről nincs szó. A Költségvetési Tanács éves büdzséje 835 millió forint lett volna 2011-ben - ám ezt a pénzt módosító javaslatokkal elvonja a kormány. Ezzel a 835 millió forinttal milliárdos megtakarítások állhatnak szemben például az államadósság-kezelésben, ha a kormány és az országgyűlés megfogadja/megfogadná a KT javaslatait. A kormány gazdaságpolitikájának hitelességét alátámaszthatja megerősítheti a KT.

Kopits emlékeztetett arra, hogy az elmúlt egy hétben a magyarországi hírek miatt 100 bázisponttal nőtt a tízéves lejáratú államkötvények hozamfelára. Ha ebből az emelkedésből csak 10 bázispont szól a KT megszüntetéséről, már az is 18 milliárd forintos veszteséget jelent az államadósság-kezelésben. Ez pedig a KT 25 éves költségvetése. Ha az ország kockázati felára ilyen magasan beragad - akkor az begyűrűzik a vállalati hitelpiacra: a magas hitelek kiszorító hatása miatt beruházások elmaradnak, így pedig soha nem lesz elérhető a három százalék feletti gazdasági növekedés - mondta Kopits.

A Költségvetés Tanács létezésének bő egy éve alatt többet tett meg, mint ami elvárás volt vele szemben: egyértelműen nőtt a KT tevékenysége révén az állam gazdálkodásának átláthatósága. Nem igaz az az érvelés, hogy a KT munkáját jelenleg elvégezné a kormány vagy az MNB, vagy akár az Állami Számvevőszék. A KT nemhogy feleslegessé vált az elmúlt egy évben, hanem kiderült, hogy arra nagy szükség lenne - mondta Kopits.

Az új KT semmivel sem lesz jobb a jelenleginél - vélte az elnök hozzátéve, hogy aki a javaslatot elolvassa, az kétségbe vonhatja a kormány szavahihetőségét. Két hete Nagy Anna kormányszóvivő ugyanis cáfolta KT szabályozásának átalakítását. A Fidesz szavahihetősége is megkérdőjelezhető: nem a két évvel ezelőtti javaslatához tér vissza, nem erősíti meg a tanácsot, és a kormány javaslatának sincs semmilyen értéke, hisz nem adj meg a vétójogot. Ha a parlament két hét múlva megszavazza a javaslatot - azzal komoly károkat okoz az országnak, mert rossz üzenete van.