Kiss túlzással már nincs olyan hét, amikor a BKV vonalain nem történne kábellopás - amely miatt naponta órákig áll a forgalom, s ezzel már önmagában súlyos, pénzben mérhető társadalmi kár keletkezik. Az elmúlt három évben folyamatosan emelkedett a fém- és kábellopások száma. A rendőrök szerint a színesfémtolvajok ma már elsősorban az elektromos vezetékekre utaznak, míg korábbi években még gyakori volt a közlekedési táblák gyűjtése is, ám az alumínium árának esése, illetve táblák más anyagból való készítése ezt a piacot megszüntette.

A színesfém, illetve kábel eltulajdonítására irányuló lopás bűncselekmények rendőri eljárásban regisztrált száma 2010-ben még csak 3611 volt, ami 2012-ben ugrott meg igazán, ekkor már 8529 eset jutott a rendőrök tudomására - tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). Tavaly tovább növekedett a bűncselekmények száma, ekkor 9523 esetet regisztráltak.

Az elkövetési érték nagyban függ a piaci áraktól, így azok növekedése nem volt olyan ugrásszerű, mint az elkövetett cselekmények száma: a 2010-ben 1,3 milliárd forint volt a feltárt bűncselekményekkel okozott kár, ami 2012-ben már elérte a 1,8 milliárd forintot és tavaly érte el a 2,2 milliárd forintos csúcsot.

A rendőrség felderítési aránya - az ismertté vált cselekmények - 21,6 százaléka volt 2012-ben - közölte az ORFK sajtóosztálya. Ilyen felderítési mutatók és károkozások mellett érdemes lenne megelőzés: a leghatékonyabbak a tulajdonosok vagyonvédelmi intézkedései lennének, így a rendőrök szerint megfontolandó lenne az érintett cégek számára a jelző- és riasztórendszerek használata, speciális vagyonvédelmi jelölések alkalmazása, biztonsági szolgálat működtetése, a fémtartalmú kábel optikai kábelre cserélése.