Milliárdos magyar szerződéseket hozott a kínai út

Csaknem 2 milliárd dollár értékben kötöttek szerződést magyar és kínai vállalatok vezetői csütörtökön Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében.
MTI, 2015. november 26. csütörtök, 12:09
Fotó: Napi.hu

Az Eximbank és a Kínai Fejlesztési Bank közösen egy 500 millió dolláros hitelkeretet hozott létre a Kínába irányuló magyar export és a Magyarországra irányuló kínai beruházások támogatására. "A mai nap is bizonyítja, nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország és Kína között a gazdasági és politikai kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint most" - hangsúlyozta a helyszínen Szijjártó Péter az MTI-nek.

A bankközi megállapodás mellett arról is egyezség született, hogy a magyar informatikai távközlési fejlesztésekbe beszáll a Huawei kínai óriásvállalat, amely 300 ezer dollárral támogatja a győri Széchenyi István Egyetemet. A győriek egy minden technikai igényt kielégítő informatikai képzési labor létrehozására fordíthatják ezt a pénzt, ahol évente 100 hallgatót fognak képezni.

Az aláírók között volt az EPS mobilparkolási fizetéssel foglalkozó magyar cég vezetője is, aki kínai partnerével, a ZTE kínai távközlési hálózati és eszközgyártóval egy 450 millió forint törzstőkéjű közös vállalat létrehozásáról döntött. Céljuk, hogy Kínában százezer mobilfizetéssel működő parkolóhelyet hozzanak létre, illetve azokat üzemeltessék.

A Wizz Air sikeres kínai együttműködéseinek sorában ezúttal egy újabb lízingszerződés keretében, listaáron 1,4 milliárd dollárt érő, 11 új repülőgép beszerzéséről írt alá szerződést a China Construction Bankkal. A miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette, az új Airbus A321-es típusú repülőgépekkel továbbra is a Wizz Airé lesz a legfiatalabb flotta Európában; a vállalat pedig képes lesz tovább növelni azt a 20 milliós utasszámot, amelyet az elmúlt 12 hónapban elért.

Szijjártó Péter kijelentette, "olyan magyar vállalati sikerek születtek itt, amelyek egyértelműen növelik a magyar gazdaság versenyképességét. Hiszen a magyar gazdaság versenyképessége és teljesítménye az egyes vállalatok versenyképességéből és vállalatok teljesítményéből áll össze. Ezért fontos mérföldkő a mai nap magyar külgazdasági sikerek történetében".

A külgazdasági és külügyminiszter szerint miközben a világban öldöklő verseny zajlik a kínai befektetésekért és a kínai exportlehetőségekért, a magyar állam a kétoldalú együttműködés bázisát jelentő vállalatok mögé állva tovább ösztönzi a folyamatot, amelynek nyomán eddig már 3,5 milliárd dollárnyi kínai befektetés érkezett Magyarországra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.11.26 12:29

Nehogy már egyoldalú legyek!

A 300.000 dolláros adomány - ezt másképp szokták nevezni ! - a győri egyetemnek, "szívet melengető".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.26 12:28

Le vagyok döbbenve.

A Huawei már elnyert magyarországi kontraktusát is beleszámolták a 2 milliárdba.

Az 500 milliós hitelkeret azt jelenti, még több - viszonzatlan, mint a szerelmünk Kínával - árut fognak exportálni hozzánk, mi meg tőlük importálni.

Nagy eredmény!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.26 12:11

2 milliárd dollár ,az 600 mrd ft-os szerződések ...brutális ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html