Milliárdos perek az állam ellen (új)

A bíróságokon a magyar államot képviselő Pénzügyminisztérium perképviseleti munkatársai jelenleg 271 ügyben rohangálgatnak alperesként a törvényházakba.
NAPI Online, 2007. szeptember 26. szerda, 08:40
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke.

A most folyó perek összértéke a pénzügyi tárca adatai szerint 11,2 milliárd forintra rúg, ezek közül kiemelkednek az iparűzési adó ellen indított - és egyelőre felfüggesztett - eljárások. Az Európai Bíróság október 11-én dönt abban a kérdésben, hogy a magyar iparűzési adó megfelel-e az uniós irányelveknek, ám az előjelek szerint a zászló a magyar államnak áll, így hatalmas meglepetés lenne, ha pert nyernének a felperesek.

Olyan nagyságrendű eljárás nem folyik a magyar állam ellen, ami olyan jelentős kifizetéssel járhat, mint amilyen például a ferihegyi terminált üzemeltető cég, a Ferihegyi Utasterminál Fejlesztő (FUF) Kft. pere volt tavaly. Mint arról lapunk is beszámolt, tavaly 17,2 milliárd forintot bukott az állam azon, hogy még az Orbán-kormány idején egy törvénymódosítással elvonta a kanadai építő-üzemeltető cég üzemeltetői jogát a szerződés lejárta előtt, ezzel kvázi államosítva egy magánvagyont. Tavaly a FUF-vita csak az egyik nagy bukta volt, ugyanis a Postabank kisrészvényeseinek a Legfelsőbb Bíróság 3,2 milliárd forint kártérítést ítélt meg, és egy környezetvédelmi per kapcsán peren kívül 7,7 milliárdos kifizetésre kényszerült az állam.

A most folyó 271 per - ami a felperesek szempontjából persze rendkívül fontos - az állam szempontjából szigorúan az összeget tekintve tyúkpernek minősíthető, hiszen néhány milliós összegekről folyik a vita. Több eljárás indult az állam ellen károkozás miatt, ilyen például a tavaly augusztus 20-ai viharban megsérültek pere, de ebbe a körbe sorolható az orvosi ellátás során hepatitis C vírussal fertőzöttek kárigénye. Utóbbi per évek óta húzódik, tavaly még közel kétszáz eljárás folyt a magyar állam ellen azok részéről, akik egészségügyi intézményekben vérátömlesztés során kapták meg a fertőzést. Egy-egy felperes néhány millió forintos kártérítésre, illetve havi harmincezer forintos életjáradékra számíthat, ha megszületnek az ítéletek. Még régebbi ügy az 1945 előtt kibocsátott magyar államkötvények, illetve takarékbetétek sorsa - az ügyben már egy évtizede folyik az eljárás. Tavaly 28 milliárd forintot bukott a bíróságon különböző perekben a magyar állam. A PM adatai szerint a tavalyihoz hasonló mértékű bírósági buktára nem kerülhet sor.

HOZZÁSZÓLÁSOK