Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
24. Szeremley Huba (21)
28. Petrusz Béla (16,5)
45. Jüllich Ádám (11,3)
62. Krankovics István (8,7)
68. Gasztonyi László (8)
73. Hirschler család (7)
93. Réti Attila (5,2)
99. Szaxon Attila (4,4)
100. Imre István (4,3)

Csebi Pogány Alajos
Becsült vagyon: 3,5 milliárd forint
Egykor ékszerekkel kereskedett Belgiumban, majd az ingatlanbefektetések területére evezett, kastélyokat vásárolt és épített szerte a világban, így Budapesten és Dunakilitin is. Itt, a szülőhelyén Duna menti kastélyában pihent meg, de az általa építetett kilenclyukú golfpályát tovább üzemelteti tehetős vendégek részére. Elsősorban szlovák golfozók veszik igénybe a 14 hektáros terület ideális golfadottságait. Feleségével galériát nyitott Mosonmagyaróvár központjában.

Bíró Péter
Becsült vagyon: 3 milliárd forint
Közraktárcége, pénzügyi vállalkozásai, sörözői és focicsapata van - mindez Pápán. Ez utóbbi miatt a város egyik fő mecénásának tartják. A Depo Trezor az ország egyik legnagyobb közraktározással foglalkozó vállalkozása, a pápai focisták pedig a Lombard pénzügyi cég logóját is viselik mezükön. A Kaltenberg sörözőét csak ezért nem, mert az szeszesitalreklám lenne.

Borsodi László
Becsült vagyon: 3 milliárd forint
Húsz évvel ezelőtt kisiparosként kezdte, akkor, amikor a rendszer még nem igazán "kedvelte" az eff éle tevékenységet végzőket. A családi házban kialakított műhelyből mára a Győri Ipari Parkban zöldmezős beruházással felépített üzemig jutottak. Borsodi László egyébként a mai napig kisiparosnak vallja magát, tiltakozik, ha üzletembernek titulálják. A vállalkozás éppen új fejlődési szakaszának elején van, a repülőgépiparba való belépéshez egymilliárd forintos költséggel hőkezelő üzemet és anyagvizsgáló laboratóriumot építettek. A Borsodi Műhely Kft. amolyan "bezzegvállalkozás" Győrött, vele példálódznak, ha azt akarják bizonyítani, hogy egy tisztán magyar cég is beszállítója tud lenni a multiknak. A Borsodi Műhely egyébként speciális alkatrészeket gyárt magas színvonalon, de Borsodi László szerint a hőkezelő létrehozásával és a repülőgépgyártásban való részvétellel még magasabb gyártási fegyelmet és technikai színvonalat megkövetelő környezetbe kerülnek.

Varga Péter
Becsült vagyon: 3 milliárd forint
A Varga Pincészet továbbra is tartja vezető helyét, és minden tekintetben hazánk legnagyobb borforgalmazója. Évente mintegy 10-11 millió palack bort értékesítenek, ennek nyolcvan százalékát itthon, húsz százalékát pedig külföldön, Oroszországban, Csehországban, Lengyelországban, a Baltikumban és Németországban. Nemcsak üveges bort adnak el, hanem konténerben is értékesítenek, illetve az orosz piacon kedvelt az úgynevezett bag in box, vagyis a dobozos bor. Pezsgőből is eladnak úgy másfél millió palackot évente belföldön. A feladatokat Vargáék megosztják, a szőlőművelést a V+V Kft.-ben végzi öt tulajdonos családtag, a bort a Varga Pincészetben állítják elő, míg az értékesítés a Badacsonyvin hatásköre. Az egri borvidéken is művelnek 60 hektár területet, ott egy helyi pincészet állítja elő az általuk forgalmazott bikavért, de Varga Péter mindenképpen szeretne Egerben is egy saját pincészetet. A badacsonyi borvidéken egyébként 200 hektár saját szőlőjük van, az általuk előállított borok túlnyomó része tehát a termelőktől vásárolt szőlőből készül.

Kenese László és fia
Becsült vagyon: 3 milliárd forint
A mérnök-közgazdász Kenese László az autókereskedelemben látott lehetőséget. Az első Opel-szalont és márkaszervizt Mosonmagyaróváron Autentik néven alapította 1993-ban, 1995-ben a csornai Oriens Kft. jött létre, itt már Opel- és Daewoo-, később Chevrolet-szalon és szerviz, 2000-ben pedig Tatabányán az Autentál Kft. Alakult meg szintén dupla szalonként. Az Autentik cégcsoport tehát öt autószalont és márkaszervizt foglal magában. Az ingatlanok összterülete 25 ezer négyzetméter, ebből 4500 négyzetméter fedett terület. Évente több mint 2500 autót értékesítenek, az Opel márkából ötödikek, a Chevrolet esetében harmadik helyen állnak az értékesítésben. A cégben részesedése van Kenese László fi ának is, aki önálló vállalkozást visz a fogorvosi bizniszben, amiben viszont édesapjának van kisebb része. Az autókereskedelem területén természetesen ők is megérezték a visszaesést, de Kenese László úgy döntött, előremenekül és a múlt év végén Győrben körülbelül 1,5 milliárdos beruházással felépítette és átadta Dunántúl legnagyobb autószalonját és szervizét. A multiszalonban Chrysler, Mercedes, Dodge, Jeep és Kia márkákat forgalmaznak, valamint bevizsgált újszerű használt gépkocsikat, amelyekre szinte újautó-feltételekkel vállalnak garanciát. A válság talán az autóipart, az autókereskedelmet sújtotta leginkább. Az eladott autók száma a negyedére csökkent, de Kenese László Sopronban is nyitott egy kereskedést, természetesen szervizzel együtt.

Paár család
Becsült vagyon: 3 milliárd forint
A győri városi legenda szerint idősebb Paár András asztalosmester Ausztriába koporsók készítésével és szállításával alapozta meg vagyonát. Mindenesetre amikor a kilencvenes évek elején a győri színház mellett megnyitotta a Teátrum panziót és vendéglőt, az étterem faburkolatát saját kezűleg készítette. A vendéglátáshoz is ügyesen állt hozzá, hiszen étterme rövid időn belül híres lett a városban. Időközben Győrújbaráton a domboldalban felépítette a Panoráma szabadidőközpontot. Ma már csak itt tevékenykedik, mert felnőttek a gyerekek. Idősebb fia, András a vendéglátást viszi, három szállodát és két panziót birtokolnak, míg a kisebbik fiú, Attila jól menő építési vállalkozó, a jelenlegi városvezetés "építőmestere", gyakorlatilag minden városi megrendelést ő kap. Egyébként tagja annak a hármas befektetői csoportnak, Somogyi Jánossal együtt, akik megvásárolták az egykori kekszgyárat. A bontást már meg is kezdték, az ingatlanon valószínűleg a gyógyvízre épülő wellnessközpont létesül.

Tóth József Péter
Becsült vagyon: 3 milliárd forint
Mindenki csak a "lipóti pékként" ismeri, pedig valójában nem is pék, hanem hús- és hentesáru-eladó az eredeti szakmája. De mindig is vállalkozó kedvű gyerek volt, diákkorában a kertjükből leszedett gyümölcsöt árulta a strandolóknak. A rendszerváltáskor aztán élelmiszerboltot akart nyitni, ahova egy kis látványpékséget tervezett. A kezébe került egy prospektus, amelyben egy göteborgi cég az ehhez szükséges eszközöket reklámozta. Tóth úr Zsigulija után kötötte az utánfutót és nekivágott a messzi északnak. Göteborgban aztán nem tudott szót érteni a svédekkel, mivel ő nem tudott svédül, azok meg magyarul. Ám a svéd kereskedőnek eszébe jutott, ismer egy magyart Oslóban. Mindjárt fel is hívta, és az ötvenhatos magyar rögtön le is beszélte a látványpékségről (a svédnek tehát nem jött be ez a húzás), mondván, inkább süssön kenyeret, ő tud is egy jó kis kemencét. Így aztán másnap a leendő "lipóti pék" el is indult hozzá Norvégiába. A kemencével itthon meg is kezdték a munkát, talált egy-két jó péket, de neki is ki kellett tanulnia a szakmát. Óriási reklámfogás volt, hogy a kezdéskor Lipóton 3,60-ért árulta a kenyeret. Egymást érték az újságírók a faluban, Tóth József Péter országosan ismert lett. Ma a péküzletágnak 300 dolgozója van, az alvállalkozókon keresztül pedig további háromszáznak ad munkát. Négy helyen van sütödéjük, 85 mintabolt országszerte, ebből 32 Budapesten. Készül a Felvidéken a pékség, most építik ki a szlovák bolthálózatot. Időközben a vállalkozás a wellnessüzletággal bővült, az eredetileg óvodának szánt befejezetlen épületet átalakítva elkészült az Orchidea Hotel, saját fürdővel. Sőt néhány éve már Tóth József Péter Lipót polgármestere is. Támogatja a helyi NB III-as focicsapatot - a pletykák szerint stadiont tervez építeni a számukra. Tavaly díjeső hullott a "Lipóti Pékre", megkapta a Presztízs- díjat, a Vállalkozók Országos Szövetsége Az év vállalkozójává választotta és az Ernst & Young az év üzletembereként Példakép-díjjal tüntette ki.

Matusz Balázs
Becsült vagyon: 2,5 milliárd forint
A negyvenes fi atalember tíz év alatt sikeres és állandóan fejlődő vállalkozást épített ki. Eredetileg szakácsnak tanult, és űzte is a szakmát, méghozzá nem is rosszul. Először egy spanyol étteremben volt séf, majd létrehozta Győr első francia éttermét Pierot néven. Nyilvánvalóan ekkor jött az ötlet, hogy az éttermek számára szükség lenne egy olyan szolgáltatásra, amely konyhakészen biztosítja számukra az alapanyagot. Kezdetben a szülői ház alagsorában kialakított kis feldolgozóüzemben kezdte, később Győrben felépített egy komoly méretű hűtőházat, amit egy másik követett Észak- Magyarországon. Mára nemcsak vadhúsokkal foglalkoznak - bár a kínálatukban akad néhány egészen egzotikus is, például krokodil, strucc és kenguru -, hanem szinte minden kapható náluk, amire egy jobb étteremben szükség lehet, a zöldségektől a gyümölcsökön át a cukrászati alapanyagokig. Az exkluzív kínálat azt eredményezte, hogy 2007-ben ők lettek Az év konyhai beszállítója. A cukrászatot egyébként továbbfejlesztették, a szülői házban Győr legjobb cukrászdáját nyitották meg, ahol csak természetes alapanyagot használnak. A cég időközben rt.-vé alakult, és már egy éve tagjai a tőzsdeképes cégek klubjának. A vállalkozás Szlovákia felé is terjeszkedik, franchise-szerződést kötött a közelmúltban egy szlovákiai partnerével. A cég két telephelyén mintegy száz munkatársat foglalkoztat, 25 modern hűtőkocsi szállítja ki az árut. Raktárkészletük meghaladja az 1800 tonnát.

Radek József
Becsült vagyon: 2,5 milliárd forint
A vállalkozó, ahogy mondani szokás, alulról kezdte a szakmát, az akkori győri állami nyomdában. Végigjárva a szamárlétrát a rendszerváltás után már társtulajdonos egy kis nyomdában. Majd önállósítja magát, és a Palatia szédületes fejlődési pályát fut be. Néhány éve felépített egy a legmodernebb nyomdai technikákat felvonultató üzemet Győr bácsai városrészében. Amit a nyomdaipar ma tud, azt ők is meg tudják valósítani. Megrendelőik között nemcsak hazaiak, hanem külföldiek is vannak. Radek József a mai napig nyomdásznak vallja magát, és igyekszik ápolni a szakma hagyományait. Ennek a hagyománynak a jegyében tevékenyen részt vesz egy Nyomdász Múzeum létrehozásában Győrött.

Jancsó Péter
Becsült vagyon: 2,5 milliárd forint
A Graboplast elnök-vezérigazgatója továbbra is "meghatározó" kisebbségi tulajdonosa a cégnek. A Graboplast a nyugati, uniós piacokra elsősorban saját fejlesztésű speciális padlóival tört be, ebben a szegmensben akár a világelsőségre is pályázhatna. Ebben a kategóriában a sportpadlóival sikerült a kínai és az indiai piacon is megjelenniük és jelen vannak az USA-ban is. Ezeken a területeken nagy fejlődés előtt áll a cég. A válságot természetesen a Graboplast is érzékeli, de tulajdonképpen előremenekültek, hiszen amikor az teljes erővel kirobbant, akkor fejezték be a győri telephely átalakítását, amely magában foglalta egy kétmilliárdos új üzemegység létrehozását is. Itt tavaly 110 milliós beruházással egy új gépsort állítottak munkába, ahol a Graboplast saját fejlesztésű új találmányát, egy high-tech padlót gyártanak. Az űrkutatásból átvett nanotechnológiával olyan olcsó pvc-alapú speciális fedőrétegű padlót fejlesztettek ki, amely soha nem remélt és látott tulajdonságokkal rendelkezik a műpadlók között. A forgalom viszont a kereslet visszaesése miatt csökkent, így egy ideig kisebb kapacitással dolgoztak. 2009-ben a válság miatt egy rövid időre nehéz helyzetbe kerültek, és Jancsó Péter elmondása szerint egyáltalán nem érezte "fényesen" magát, de a második félévben egyszer csak felélénkült a piac, és elkezdték vásárolni a Graboplast termékeit. Jancsó Péter Győrött ismert közéleti személyiség. Az ő kezdeményezésérejött létre a Győri Fészek Klub, amely a lánya által vezetett saját tulajdonú exkluzív étteremben, a Club Caratban tartja összejöveteleit. Itt értelmiségiek, üzletemberek hangosan gondolkodnak Győr jövőjéről. A család tulajdonában van még a Brigantin étterem és sportcentrum, amelyet szintén Jancsó Péter lánya, Zita vezet.

Somogyi János
Becsült vagyon: 2,5 milliárd forint
Egy 12 négyzetméteres garázsban kezdte tevékenységét, a Távol- Keleten gyártató céggé nőtte ki magát, saját hifi márkával (SAL: Somogyi Audio Line) is gyárt termékeket. Családi döntés alapján három évvel ezelőtt eladta a Somogyi Electronicot. Somogyi János elmondása szerint tulajdonképpen "nyugdíjba" vonul, és különböző befektetésekkel fog foglalkozni. A hírek szerint Győrött ő az egyik fő befektető, aki megvette a kekszgyárat. A nagy értékű ingatlanon valószínűleg a gyógyvízre épülő vendéglátást szolgáló létesítmények, szállodák, éttermek, valamint lakások létesülnek majd.

Szilágyi László
Becsült vagyon: 2 milliárd forint
Szilágyi László és felesége, a szintén fogorvos Fodor Zsuzsa húsz éve érkeztek a Nyírségből Sopronba. A rendszerváltáskor alapították első vállalkozásukat, egy kft.-t, ebből nőtt ki a mára már családi tulajdonban lévő Dentál Pannónia Zrt., ugyanis időközben egyik fi uk is beszállt a praxisba. Sopronban köztudomású, hogy a fogászat nem rossz üzlet, az orvosok elsősorban a német és osztrák kuncsaftokból élnek meg. Szilágyiék rendelője a patinás Pannónia Hotelben volt, és amikor a szállodaláncot értékesítették - amelynek a soproni szálló is tagja volt -, kénytelenek voltak megvásárolni, ha nem akarták, hogy utcára kerüljenek. Egyben a felújítást is el kellett kezdeni, mert a 113 éves épület nem volt túl jó állapotban. Ha már építkeztek, akkor bővítettek is, ötven százalékkal, 67 szobásra fejlesztették a hotelt, és a komfortfokozatot is emelték. A tervek szerint még 40-45 szobával bővítik a befogadóképességet. Az egészségügyi tevékenység is bővült az idők folyamán, a fogászat mellett plasztikai sebészet és szemészet is helyet kapott. A vállalkozásnak Sopronban van egy üdülőtelepe festői környezetben, kis összkomfortos faházakkal. Itt nyaraltatott moldvai csángó gyerekeket Szilágyi László, aki fontosnak tartja, hogy jótékonykodjon, illetve mecénásként támogassa a kultúrát. A Soproni Liszt Fesztivált négy éve az ő támogatásával tudják megrendezni.

Dudits Gábor
Becsült vagyon: 1,5 milliárd forint
Győr városának egyik legismertebb vendéglátósa, régi motoros a szakmában. Az első panzióját, amely most már négycsillagos szálloda, még a rendszerváltás idején nyitotta, és már a kezdetektől jól menő hely volt. Azóta több más érdekeltsége is van, közülük a legismertebb a Rába-parti kis faluban, Soboron található kastélyszálló, amelyet a vállalkozó újíttatott és alakíttatott át. Néhány éve megvette a győri Révész szállodája mellett lévő egykori víztornyot, amelyet egy későbbi időpontban panoráma-étteremmé szeretne alakítani.