Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komoly díjeső várható ma délután a Parlamentben - legalábbis arra lehet következtetni a kormány mai határozatából, amely megemelte a kitüntetéssel járó díjak keretét.

A Kossuth- és Széchenyi-díjakat ma adják át a Parlamentben - e két díjjal jár a legkomolyabb jutalom is. Az összeget évente valorizálják, ugyanis a törvény szerint az előző évi nettó (éves) átlagkereset ötszörösét kapják meg a kiválasztottak - ami az idén 8,5 millió forintos nettó juttatást jelent. Ráadásul a Kossuth- és a Széchenyi-díjak a nagy kivételek abból a szempontból is, hogy a velük járó pénzjutalom adó- és illetékmentes.

Ők döntöttek a díjakról

A Kossuth- és Széchenyi-díj-bizottság tagjai: Bitskey István irodalomtörténész, az MTA levelező tagja, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom és Kultúratudományi Intézet professzor emeritusa, Bogsch Erik Széchenyi-díjas vegyészmérnök, gazdasági mérnök, a Richter Gedeon Vegyészeti Rt. vezérigazgatója, Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész, Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, az MTA rendes tagja, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, egyetemi tanár, Granasztói György történész, az MTA doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzor emeritusa, Hámori József Széchenyi-díjas biológus, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszora, Palkovits Miklós Széchenyi-díjas orvos, az MTA rendes tagja, az MTA Doktori Tanácsának elnöke, Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművész, Szőcs Géza József Attila-díjas költő, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Vékás Lajos Széchenyi-díjas jogász, az MTA rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzor emeritusa.

A 2012-es költségvetésben természetesen számoltak a díjeső költségeivel - ám a büdzsé összeállításakor nem mertek elég nagyot álmodni: a Köztársasági Elnöki Hivatal büdzséjében potom 292,1 millió forintot különítettek el az állami kitüntetésekre, ám úgy tűnik - mint szinte minden évben - kissé alultervezték a keretet. Így a kormány egy mára datált határozatával 83,6 millió forinttal megfejelte az apanázst, így az állami kitüntetésekre most 375,7 millió forint áll rendelkezésre - amiből 44 Kossuth- és Széchenyi-díjra futhatná.

Persze az így nem pontos, mert például, ha valaki nagydíjat kap, akkor a 8,5 millió forint duplájához jut hozzá. Azonban nem csak a Kossuth- és Széchenyi-díjakkal jár pénz, az Érdemes és Kiváló Művészek, az írók és költőknek járó Babérkoszorúhoz, valamint Népművészet Mesterei elismerésekhez is adnak jutalmat. A kiváló művészek és a Babérkoszorúsok a Kossuth-díj 85 százalékát vagyis 7,2 millió forintot kapnak, míg az érdemes művészek a Kossuth-díjjal járó pénzjutalom mindenkori összegének felét, vagyis idén 4,25 millió forintot.

Föltámad a Corvin-lánc

Nem csak a pénzdíjak, hanem maguk a kitüntetések is pénzeket igényelnek. Kormány ismét megpróbálja feltámasztani a Corvin-lánc intézményét - erre az első Orbán-kormány idején már volt egy kísérlet , ám a díj elhalt az "elmúltnyolcévben". A miniszterelnök idén ismét adományoz Corvin-lánc elismeréseket. Az első Orbán-kormány idején "újjáélesztett" kitüntetéssel nem jár pénzjutalom, és megszűnik a korábban hozzá kapcsolódó ösztöndíjrendszer, ami havi 500 ezres juttatást jelentett fiatal kutatóknak, művészeknek. A Corvin-láncot 12 helyett immár 15 személy viselheti. A láncok már elkészültek, a tíz lánc 3,2 millió forintba került.

A Horthy Miklós által alapított Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint az oktatás és művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemeket ismeri el. Magyar és külföldi állampolgárnak is adományozható. A kitüntetés odaítéléséről előzetes tájékozódás után a miniszterelnök dönt, az átadásra a nemzeti ünnepekkor kerül sor. Ha az adományozottak száma eléri a tizenötöt, további kitüntetés csak azok egyikének kiesésével (halálozás, lemondás) adományozható. A kitüntettek által alkotott testületnek, ahogy korábban is, véleményezési joga lesz az új tag felvételével kapcsolatban. Az új Corvin-láncokat várható az állami ünnep alkalmából augusztus 20-án adják át a kitüntetetteknek.