Átlagosan csaknem nettó 650 ezer forintot kaptak az alkalmazottak, ugyanakkor a jegybank külön közölte a vezetőkre és a nem vezetőkre vonatkozó adatokat. Ez alapján pedig komoly különbség mutatkozik a dolgozók között. Nem vezető alkalmazottak közül 322-en kaptak jutalmat, amire valamivel több mint 175 millió forintot fordított az MNB, vagyis az egy főre jutó pulykapénz összege nettó 543 ezer forint volt - írja a Magyar Nemzet.

Rajtuk kívül 78 vezető beosztású munkavállaló kapott prémiumot, számukra mintegy 85 millió forintot fizetett ki az intézmény, tehát fejenként csaknem nettó 1,1 millió forintot kaptak. A válaszban nyomatékosították, hogy a jegybank elnöke és alelnökei a havi béren felül sem prémiumot, sem pedig jutalmat nem kaptak. Igaz, esetükben a kiosztott jutalmak csupán aprópénzt jelentettek volna, Matolcsy György havi illetménye ugyanis 5 millió forint, amihez tartozik további csaknem félmilliós béren kívüli juttatás is. Az alelnökök pedig egyaránt 4,5 milliót keresnek havonta, a szintén közel félmillió forint béren kívüli juttatás mellett.

Az MNB-nél tavaly év végén kiosztott jutalmak összege csaknem megegyezik a 2015-össel. Akkor a juttatás 266 millió forint volt, viszont 633 munkatárs (körülbelül az alkalmazottak fele) kapott prémiumot, átlagosan több mint nettó 400 ezer forintot. Az elismerésből részesült dolgozók 87 százaléka nem vezető pozíciót töltött be 2015-ben.