Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Az utolsó pillanatban vagy talán már azon is túl vannak azok, akik támogatást igényelnének ingatlanjuk fűtés-korszerűsítéséhez. Az Új Széchenyi terv keretében kiírt pályázaton augusztus 27-től a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet indulni, a lapunk által megkérdezett pályázatírók szerint a 864,4 millió forintos keretösszeg egy-két nap alatt is kimerülhet. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére fordítható. Piaci szereplők szerint már a tavaly nyáron megjelent, néhány száz lakást érintő, a családi házak felújítását célzó pályázat 1,6 milliárd forintos pályázat keretösszege is túlságosan alacsony volt. A mostani kiírással becslések szerint 1000-1500 fűtési rendszer cseréje valósulhat meg. A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai nyújthatnak be pályázatot − amennyiben a lakóépület 2006. december 31-e előtt jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezett. A pályázaton a beruházás értékének 40 százaléka nyerhető el támogatásként, de a kondenzációs kazánoknál lakásonként legfeljebb 850 ezer, megújuló energiát használó berendezéseknél pedig 1,5 millió forint.

Szakmailag jó, körültekintően megalapozott, értékálló a pályázat − mondta a Napi Gazdaságnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke. A kiírás elsősorban a kivitelező és értékesítő mikro- és kisvállalkozások helyzetén javíthat, a cégek ugyanakkor bíznak abban, hogy amennyiben a költségvetési helyzet megengedi, "menet közben" megemeli majd a rendelkezésre álló keretösszeget a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Ígéret van arra is, hogy ha a büdzsé állapota lehetővé teszi, emelik a keretet − mondja Koji László, aki szerint ez az ígéret nem csak és elsősorban az építőiparnak szól, hanem az épülettulajdonosoknak is.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) korábbi állásfoglalása szerint jó irányba tett lépésről van szó, fontos lenne azonban, hogy az egyedi kiírások hosszabb távú támogatási ütemtervvel társuljanak. Csak ez biztosítana kiszámítható beruházási és vállalkozási környezetet. Ráadásul a keret is rendelkezésre áll, hiszen az EU széndioxidkibocsátás-kereskedelmi rendszerében csak az elkövetkező 12 hónapban több mint 20 milliárd karbonforintra számíthat az ország, 2013-tól pedig évente további 30-40 milliárd forint bevétel keletkezik a kibocsátási egységek árverezéséből.