Miután a parlament megszavazta a jövő évi adótörvényeket, a cafeteria precíz tervezéséhez már csak a pontos minimálbér hiányzik, hiszen több juttatás (egészségpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár, iskolakezdési támogatás, üdülési csekk) kedvezményes adózású korlátja a minimálbér értékéből számolható - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Fata László, a Cafeteria.net vezető tanácsadója.

A szakértő mégis úgy véli, nem vét nagy hibát az, aki kerekítve a 2010-es minimálbérrel számolva kezdi el építeni cafeteria-rendszerét, hiszen várható az emelkedés, így minden határérték a kedvezményes adózáson belül marad.

Hozzátette: az új törvényi szöveg két ponton, az étkezési utalványok és az internet-előfizetési díj terén ad nagy segítséget a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Jövőre havi 18 000 forint értékig olyan étkezési támogatást adhat a munkáltató, mely hideg és meleg étkezésre is használható.
A 2011-es szja-törvény szerint a munkavállaló és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója nevére szóló internet téríthető a béren kívüli juttatások körében.

A cafeteria-elemek adózásáról szóló korábbi cikkünk itt olvasható.


Nem kell mindenhol komplett rendszer

Azon cégek számára, amelyek csak havi kevesebb mint 20 ezer forint béren felüli juttatást tudnak adni, a szakember nem javasolja, hogy komplett cafeteria-rendszert állítsanak fel. (Jövőre ebbe a körbe kerülnek az állami intézmények is, hiszen amint arról beszámoltunk, évi 200 ezer forintban maximálták a keretet.) A tapasztalatok alapján ugyanis a dolgozók túlnyomó többsége minden bizonnyal étkezési utalvány formájában venné fel a juttatást, így a további elemek választhatóvá tétele csak az adminisztrációs teheket növelné.

A szakember lapunk kérésére három igénybevevő-típusra és háromféle éves cafeteria-keretre állított össze kilencféle modellcsomagot. A csomagok összetételét az eltérő igények indokolják. Az étkezési utalvány népszerűsége általános, ám míg a családosok számára tapasztalatok szerint az iskolakezdési támogatás és az egészségpénztári befizetés is fontos, addig a gyermektelen fiatalok az üdülési csekket részesítik előnyben, a negyvenes éveikbe lépők pedig - ha korábban a munkaadó nem írt elő kötelező befizetést - az önkéntes nyugdíjpénztárak felé is fordulnak.

Nagyításért kattintson a táblázatra!



Kimaradó elemek

A csomagokban nem szerepelnek sem a helyi közlekedési bérletek, sem az új elemnek számító megújulási kártya. Előbbit a szakember azzal indokolta, hogy e bérletek használhatósága nagy egyedi eltéréseket tartalmazhat, hiszen például egy kistelepülésen vagy a munkahely közelében élők egyáltalán nem használnák, míg Budapesten a cafeteria komoly értékű eleme lehet.

A megújulási kártyánál viszont a konkrétumok hiánya miatt nem lehet még tervezni. Erről a cafeteria-elemről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy azt évente 300 ezer forint összegig töltheti fel kedvezményesen a munkáltató. Bár a hírek szerint például gyógyüdülésekre lehet majd igénybevenni, a kártya működésének konkrét részleteiről szóló rendelet még nem látott napvilágot.

A részletek tisztázására márpedig mihamarabb szükség volna. Azoknál a cégeknél ugyanis, ahol nagyértékű cafeteria-rendszert működtetnek, már folyik a tervezés, viszont konkrétumok híján nem tudják beilleszteni a megújulási kártyát. Ha ez így marad, januárban majd nem is tudják választani a dolgozók ezt az elemet, vagyis a lehetőség kihasználatlan marad.