Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A több tízmilliárd forintos fejlesztésekkel korszerűsített állami kórházak, egyetemi klinikák megfelelnek a magánbiztosítók által képviselt igényeknek, így ők lehetnek az esetleges piacnyitás nyertesei - mondta a Stratégiai Szövetség a Magyar kórházakért Egyesület elnöke. Csiba Gábor szerint az intézkedéssel nem szakad ketté a társadalom, nem válik külön a "szegények és a gazdagok" biztosítója, és a betegbiztosítás adó- és járulékmentessé tételének lehetősége csak az extra szolgáltatásokra terjed majd ki.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke ugyanakkor azt mondta, a lehetőség megteremti a kiskapukat is, és ha vannak várólisták, akkor ezeket meg lehet kerülni.

Csiba Gábor úgy véli: mivel Magyarországon nincs igazán kiépült magán-egészségügyi szektor, így a szerinte nagyjából 50 milliárd forintos piac egészét a közfinanszírozású intézmények szerezhetik meg.

Rácz Jenő borúlátóbb, szerinte nem egyértelmű, hogy a közkórházak hogyan vehetnek részt a magán-egészségügyi szolgáltatásokban. Kiemelte, hogy a közkórházaknak a közfinanszírozott feladatok ellátásra kell rendelkezésre állniuk, így kérdéses, hogy ezek az intézmények milyen szerződéseket tudnának kötni a magánbiztosítókkal. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az új piac mérete még nem jósolható meg.