Milyen lesz az inflációs adat?

A tavaly szeptemberi áfa- és a hatósági áremelések miatt relatíve nagymértékben csökkent az előző hónapban az év/év infláció, azonban ennek mértékét a folyamatosan növekedő élelmiszerárak jelentős mértékben ellensúlyozták.
NAPI Online, 2007. október 10. szerda, 08:03
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Pusztán a bázishatások 2,6 százalékponttal mérsékelnék az augusztusi 8,3 százalékos árindexet, ehhez képest várhatóan csak 2 százalékponttal esnek a fogyasztói árak - mondta Németh Dávid, az ING makroelemzője. A konszenzus ennél egy fokkal alacsonyabb, 6,2 százalékos inflációt vár, igaz, felfelé mutató kockázatokkal. Mivel fél éve még legalább fél százalékponttal alacsonyabb értékre számítottak az elemzők, nem tekinthető nagymértékűnek a csökkenés.

Szeptemberben az élelmiszereknél két tényező is befolyásolta az infláció nagyságát. Egy évvel ezelőtt, amikor 15-ről 20 százalékra emelték az áfát, a változás az e kategóriába tartozó termékek 90 százalékát érintette. Mivel e termékek adják a fogyasztói kosár egyötödét, így a változás mértéke az árindexben sem elhanyagolható. Ugyanez igaz az aszály és a fagykár okozta drágulásokra is. A korábban még szeptemberre várt áremelkedési folyamat már egy hónappal korábban elkezdődött, s nem lehet tudni, hogy a tovagyűrűző hatása mikor ér véget. Emellett az inflációs várakozásoknak sem tesz jót, hogy a drágulás nem egyszeri sokk-ként jelentkezik. Több nyers élelmiszernek az ára még nem változott jelentősen, s ahol már ez megtörtént, ott sem lehet stabilitásra számítani. A jövő év első negyedévére pedig megjelennek a boltokban a drágább termékekből készült feldolgozott élelmiszerek, s ugyanez igaz az alkoholtartalmú italokra is - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője. A gabonaár emelkedése Németországban már bekerült a sörárakba, s ez hamarosan nálunk is bekövetkezik. Ugyanígy a gyümölcsárak emelkedése sem hagyja érintetlenül az újbort és a pálinkát sem. És ez még csak a leglátványosabb és biztosan elkerülhetetlen hatása a rossz időjárásnak, s nem lehet tudni, hogy még milyen egyéb következményei lehetnek. Egy elképzelhető kimenetel például, hogy a nyomott árak miatt több mezőgazdasági termelő csődbe megy, s egy év múlva a kínálati oldal visszaesése miatt tovább folytatódik az átmenetinek gondolt élelmiszer-drágulás - vetette fel Suppan.

Hosszabb távon nemcsak ez okoz bizonytalanságot. Az egyértelmű, hogy jövőre az elektromos áram ára is emelkedik, ennek mértékéről és időpontjáról azonban még semmit sem lehet tudni. Az sem elképzelhetetlen, hogy egy esetleges drágulásnál támogatást lehet majd igényelni az önkormányzatoknál, ugyanúgy, mint idén a gáznál - mondta Németh. Így ha erre még januárban nem kerül sor, akkor decemberről januárra 2-2,5 százalékkal emelkedhetnek a hatósági árak, ami az idei 4-4,5 százalékhoz képest mérsékeltnek mondható.

Mindezeket figyelembe véve Suppan a jegybankkal ellentétben nem gondolja, hogy az inflációs várakozások ne ugranának meg. Túl sok ársokk volt már az utóbbi időben ahhoz, hogy a lakosság elhiggye, csak egyszeri emelkedésekről van szó. Ez a szakszervezetek bérköveteléseinél is megfigyelhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK