Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

- A június végéig elkészülő koncepcióból kiderül, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megerősödik és megtartja monopóliumát, vagy több pénztár is létrejön mellette?
- Olyan koncepció kidolgozását tervezzük, amely megnyugtató módon rendezi az egészségbiztosítás kérdését, hatékonyabbá teszi az egészségbiztosítási rendszer működését, megteremti a biztonságos és minőségi betegellátást. A koncepció célja a területi egyenlőtlenségek kiegyenlítése a finanszírozási és a hozzáférési rendszerekben, a szolgáltatók rugalmas és felelős gazdálkodásának megteremtése és a biztosítói szerep erősítése. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy olyan anyagot tudjunk letenni az asztalra, amit mind a szakma, mind a szakpolitika támogat.

- Valójában mit ért biztosítói szerepen?
- A szolgáltatásvásárló funkciókat és az ellenőrzési tevékenységet, a szektorsemleges finanszírozást.

- Korábbi OEP-vezetőként az egy biztosító - egy pénztár szisztéma mellett teszi le a voksát?
- Várjuk ki a koncepcióalkotás végét! A pénztárak száma főleg technikai jellegű kérdés. Valójában az a fontos, hogyan tudjuk az ellátás biztonságát összeegyeztetni az elvárt minőségjavítással és a hatékonysággal.

- A pénztártörvény megvalósítására több mint 700 millió forintot különítettek el. A jogszabály hatályon kívül helyezésével mekkora összeget spórolhattak meg?
- Nem gazdasági döntésről volt szó, így annak eredményét sem milliárdokban számoljuk.

- Az új törvény megfogalmazásakor melyek azok a kulcselemek, amelyekre oda kell figyelni annak érdekében, hogy meglegyen az elfogadásához szükséges parlamenti többség?
- A 2006-os kormányalakításkor felvetődtek azok az alapkérdések, amelyekre egy jól működő egészségbiztosítási rendszernek válaszokat kell adnia. Ilyen - mint már említettem - a hatékony és fenntartható működés, a javuló minőség vagy a társadalmi és területi egyenlőtlenségek kezelése. Az a célunk, hogy az elkészítendő javaslat ezeket a kérdéseket megfelelően kezelje. Azt gondolom, ha jó szakmai válaszokat tudunk adni, a politika is támogatni fogja azokat.

- Többször is jelezte, hogy újragondolják a kórházak területi ellátási kötelezettségeit, a kapacitások elosztását és a jogviszony-ellenőrzés díjazásának kiterjesztését. Ennek alapján várható, hogy az új jogszabályban ezeket a kérdéseket is rendezik?
- Az egészségügy egy folyamatosan változó rendszer. Ezért szükséges, hogy az ellátáshoz szükséges feltételeket, a területi ellátási kötelezettséget, valamint a volumenkorlátokat rendszeresen felülvizsgáljuk. A rendszerben még mindig magas a kihasználatlan kapacitások száma, míg máshol ellátási nehézségek vannak.

- Sokan állítják: a most visszavont jogszabály körül kialakult helyzet pontos lenyomata az országot jellemző politikai bizonytalanságnak. Egyetért ezzel a véleménnyel?
- Az egészségbiztosítási törvény is számos olyan elemet tartalmazott, ami továbbra is az alapelvek között szerepel, így például az osztatlan nemzeti kockázatközösség, szolidaritás, hozzáférhetőség. Ezek fenntartása továbbra is elsőrendű cél.