A HírTV Magyarország Élőben című műsorában a szakértő elzárkózott annak elemzésétől, hogy mekkora nyugdíjcsökkenésre számíthatnának a gyermektelenek vagy az egy gyermeket nevelők. Erről akkor lehet majd beszélni, ha valóban elfogadják a koncepciót és megkezdődik a részletek kidolgozása.

A szakértő szerint a javaslatuk a nyugdíjrendszerben meglévő aránytalanságot szeretné kiegyensúlyozni, azért is gondolják úgy, hogy a gyermekneveléstől is függővé tennék a nyugdíjat, mert a gyermeknevelés terheit elsősorban a családok viselik és nem az állam. Benkő szerint a gyermeknevelés nem egy költséges hobbi, hanem a gyermekekbe fektetett idő, energia, nevelés, szeret, pénz és minden egyéb egy beruházás, de úgy is nevezhetjük, hogy a gyerek egy közjó. A nyugdíjrendszer a Népesedési Kerekasztal javaslata szerint arányos lesz, és a szakértő szerint egyben igazságos is, mert gondoljunk csak bele, hogy ha nekünk nincsenek utódaink vagy kevesen vannak, akkor a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerünk felborul.

A mai rendszer csak azt veszi figyelembe, amit befizetünk, amit pluszban még a jövőért teszünk, azt nem - fogalmazott a koordinátor. Véleménye szerint senki sem tehet arról, hogy a sors hogyan alakul és lehet-e gyermeke vagy sem. Egyéni szinten ez nagyon nehéz lehet, de ha közösségi szinten gondolkozunk, akkor aki nem nevelt gyereket, annak nagyobb lehetősége volt az öngondoskodásra, mint annak, aki a pénzét a gyerekekbe fekteti.

Az egyéni nyugdíjszámlára szükség van, de ennek bevezetési időpontjáról még nincs kormányzati döntés - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Szavai szerint a tárca asztalán vannak a nyugdíjjavaslatok, a kormányzaton belüli felelőse ennek az Emberi Erőforrások Minisztériuma, de az NGM is bedolgozik ebbe, mert gazdaságpolitikai területeket is érint. A legfontosabb cél az, hogy a nyugdíjak értékállóak és stabilak legyenek, ezt az ígéretét a kormány teljesíteni tudta az elmúlt években. A további cél az, hogy a nyugdíjjárulékok befolyjanak a rendszerbe, a kassza fenntartható legyen.

A demográfiai kihívások miatt hozzá kell majd nyúlni a nyugdíjterülethez is, abból a szempontból, hogy hogyan tudjuk ma a feketegazdaságban elhaló nyugdíjjárulékokat befizettetni a nyugdíjkasszába. Varga szeretné a feketegazdaság arányát csökkenteni. Hosszútávon demográfiai hatásokat azonban pusztán a feketegazdaság szűkítésével nem lehet kezelni, de ez most jelenleg nincs a kormány asztalán, ezzel majd később foglalkozunk, ha indokolt lesz - fogalmazott a tárcavezető.

Nem érdemes Benkő szerint tizedpontokba és egyebekbe belemenni a folyamat jelenlegi állásánál, egyelőre egy koncepcióról van szó, amelyet ki kell majd bővebben is dolgozni, ha azt elfogadásra alkalmasnak találják. A szabályok még nincsenek felállítva, így arról sem lehet bővebb információt adni, hogy egy gyermektelen vagy egy gyermeket nevelő szülő mennyivel alacsonyabb nyugdíjra számíthat az új koncepció alapján.

A várakozások szerint csak a 35 évnél fiatalabb korosztályra vonatkozna az új rendszer, mert minden ilyen átalakításra kellő időt kell adni, hogy az emberek reagálhassanak és felkészülhessenek rá. Nem lehet például a mostani nyugdíjasokat, vagy éppen a kellő idővel nem rendelkező embereket az új rendszerbe kényszeríteni, mert ők nem tudnak az életstratégiájukon változtatni. A szülőképes korban lévők viszont megfontolhatják, hogy miként is döntenek az új rendszerben.