BUX
38925

Milyen magyar hús került Ukrajnába?

Magyarországról 2015-ben kizárólag mechanikusan szeparált húst (MSM-et) szállítottak Ukrajnába, a kizárólag ipari felhasználásra szánt termék közfogyasztásra nem kerülhetett - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI-vel.

MTI-Eco, 2015. március 23. hétfő, 16:44

A tájékoztató az aktuális helyzetet ismertetve idézi Bognár Lajos országos főállatorvost, miszerint: a magyar hatóságnak sikerült elérnie az ukrán állategészségügyi hatóságot, amely nem rendelkezik információval a főügyészségi nyomozással kapcsolatban.

Az ukrán főügyészség múlt pénteken hozta nyilvánosságra, hogy Magyarországról 178 tonna szalmonellával és liszteriával fertőzött csirkehús került az ukrán piacra, és ezért büntetőeljárást indított az ügyben. A közlés szerint az importőr vállalat felelős vezetői ellen veszélyes termék forgalomba hozatala és hamisítás vádjában indítottak eljárást.

Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az MTI megkeresésére akkor azt mondta: az említett ügyről a magyar szaktárcának nincs semmilyen hivatalos információja. A szóban forgó üggyel kapcsolatban a magyar állategészségügyi hatósághoz hivatalos megkeresés nem érkezett.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei által végzett hétvégi ellenőrzés eredménye alapján az országos főállatorvos azt a tájékoztatást adta, hogy Magyarországról kizárólag MSM-et, azaz mechanikusan szeparált terméket, és nem csirkehúst szállítottak 2015-ben Ukrajnába. Közfogyasztásra szánt baromfihúst 2014-ben is csupán csekély mennyiségben (107 tonna) exportált Magyarország Ukrajnába.

Az MSM többek között sertésből, pulykából és csirkéből is készülhet, de az így nyert massza már nem tartozik a hús fogalomkörébe. Az MSM masszát gyártás után azonnal le kell fagyasztani és csak ipari felhasználásra, hőkezelt termékbe lehet bedolgozni. A jogszabályok nem határozzák meg az MSM-re vonatkozó mikrobiológiai követelményeket, határértékeket, szemben a végtermékekkel, amelyeknek mikrobiológiai biztonságát a gyártónak garantálnia kell. (Hétfőn az ukrán társhatóság arról tájékoztatta Bognár Lajos országos főállatorvost, hogy nem rendelkeznek információval a főügyészségi nyomozásról.)

A magyar hatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy az MSM termékekkel kapcsolatban további információkat szerezzen az ukrán főügyészségtől. Bognár Lajos az üggyel kapcsolatban azt is hangsúlyozta: Magyarországon ilyen, kizárólag ipari felhasználásra szánt termék közfogyasztásra nem kerülhetett - olvasható a közleményben.