A Napi Gazdság hétfői számának cikke

Ugyan eddig főleg a magyar munkaerőpiacra koncentráltunk és kevésbé használtuk ki az esetleges külföldi közvetítésben rejlő lehetőségeket, azonban a német és osztrák nyitás kapcsán eddig a testvércégektől érkezett igények alapján a jövőben több figyelmet fordítunk erre a területre is − mondta a Napi Gazdaságnak Köves Balázs, a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. értékesítési és marketingvezetője.

Csak Németországba mintegy 1300 nyitott pozícióra keresnek Kelet-Európából, így Magyarországról is dolgozókat az ügyfeleik. Túlnyomórészt szakmunkásokat várnak a víz-, gáz-, villanyszerelőtől a hegesztőn, lakatoson, mezőgazdasági gépszerelőn, technikusokon át egészen a festőkig, asztalosig. Emellett szinte korlátlanul tud fogadni a német piac egészségügyi dolgozókat, általános és szakorvosokat, ápolókat. Szellemi munkakörökbe mérnököket, szoftverfejlesztőket és informatikusokat keresnek rajtuk keresztül, többek között Svájcba is.

Mérnököket várnak Írországba

A mérnökök és it-szakemberek iránt eddig is volt kereslet, de az Adecco tapasztalatai szerint jelenleg leginkább Írországba várják őket − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Fülöp Zsuzsa, az Adecco munkatársa. A cégnél a német és osztrák piacra való közvetítés növekedésére számítanak. Tapasztalataik szerint jellemzően az idegenforgalomban, egészségügyben, építő- és gépiparban dolgozó szakmunkások és mérnökök próbálnak szerencsét külföldön. A nyelveket beszélő szakemberek egyre gyakrabban döntenek a külföldi munkavállalás mellett, jellemzően a jobb bérezés és munkafeltételek reményében, még akkor is, ha családdal kell költözniük. A képzettségi szint növekedésével pedig mind gyakrabban veszik igénybe a közvetítőcégek szolgáltatásait.

Akadály a nyelvtudás hiánya

A közvetítők szerint bár a magyar dolgozók körében van egyfajta csodavárás a külföldi munkavállalással kapcsolatban, és egyre többen tartják jó megoldásnak a gondjaikra, azért egyelőre tömeges elvándorlástól nem kell tartani. A legfőbb akadály ugyanis továbbra is a megfelelő nyelvtudás vagy képzettség hiánya. Azok, akik a kinti igényeknek megfeleltek - hiányszakmában dolgoznak és nyelvtudásuk is van, illetve olyan állásba jelentkeztek, ahol fontos volt a saját anyanyelvük is a munkájukhoz - javarészt már eddig is számosan dolgoztak, és eddig is folyamatos volt az adott szakmai kvóták kihasználásával a munkavállalás. Jelentősebb mozgás a kevesebb tudást, képzettséget igénylő, minimálbér-közeli munkaköröket kínáló ágazatokban - idegenforgalom, vendéglátás, szállodaipar - várható.

Nem kezdenek versenybe a magyar cégek

Egyelőre nincs konkrét megrendelésünk sem Németországból, sem Ausztriából, azonban a nyitás mindenképpen gyorsítja a munkaerő-áramlást − mondta a Napi Gazdaságnak Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője. Szavai szerint Ausztriába főleg gépgyártásban, autóiparban mutatkozik jelentősebb kereslet szakmunkások iránt. Az elmúlt hónapokban pedig Lengyelországba és Bulgáriába kerestek rajtuk keresztül több nyelven beszélő ügyfélszolgálatosokat Magyarországról, de magyarországi munkakörökbe is kerestek a régióból dolgozókat, akik szemében még mindig vonzó egy-egy magyar állás.

Ezek lehetnek a nyerő szakmák

szakmunkások: víz-, gáz-, villanyszerelő, hegesztő, lakatos, mezőgazdasági gépszerelő, technikus, fest, asztalos, pincér

egészségügy: ápoló, általános és szakorvos

szellemi munkakörök: mérnök, szoftverfejlesztő, informatikus

A jelenlegi munkanélküliségi adatok mellett egyelőre nem várható, hogy akár bér-, akár cafeteriaemeléssel próbáljanak meg versenyezni a hazai munkáltatók az értékesebb munkaerő itthon tartása érdekében − mondta Fülöp. Az osztrák határ közelében, illetve az autóiparban, gépgyártásban már eddig is az átlagnál magasabb bért kaptak a jó szakemberek, az elvándorlók helyét épp van miből betölteni, a képzetlen munkaerőből pedig túlkínálat van − tette hozzá Köves.