Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyáron nyílik a Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotel Zrt. által üzemeltetett négycsillagos szálloda, ezúttal Nyíregyházán. "Az építkezés folyamatosan halad, mint ahogy a munkaerőtoborzás is. Jelentkezőkben nincs hiány, a szállodát üzemeltető Hunguest Hotels Zrt. már elkezdte az elsővonalbeli vezetők kiválasztását. A négycsillagos szálloda 85 új munkahelyet teremt Nyíregyházán" - közölte a cég a Napi.hu kérdésére.

Az eredeti tervek szerint már tavaly meg kellett volna nyílnia Nyíregyháza önkormányzata szállodájának. A 4 milliárdos beruházással készülő hotel építéséhez 3,1 milliárd forinttal járult hozzá az állam a Modern városok program keretében, míg a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. 900 millió forintot adott. A koncessziós üzemeltetésre kiírt hirdetmény iránt három pályázó érdeklődött, közülük egyedüliként a Hunguest nyújtott be érvényes ajánlatot.

Így ez a szállodalánc nyerte el a tíz évre szóló üzemeltetési jogot, öt év opciós meghosszabbítási lehetőséggel. Az üzemeltető előírásai miatt azonban 2,9 milliárd forintról 3,3 milliárd forintra drágult a nyíregyházi négycsillagos szálloda építési költsége. Korábban Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a szerződés tíz éve alatt a cég 1,2 milliárd forintot fizet az önkormányzatnak havi részletekben.

A leendő szállodában minimum 50 ezres vendégforgalmat és 1,1 milliárd forint éves nettó árbevételt lát a szállodalánc reálisnak, amelyben benne vannak az épülő szálloda mellett lévő gyógyfürdőből származó bevételek is. Az üzemeltető emellett minden vendégéjszaka után kedvezményes fürdőbelépő díjat fizet a fürdőnek, ami évente nettó 50-60 millió forintot tesz majd ki. "A szobák 90 százalékának tapétázása már készen van, most a fürdőszobákat csempézik, és ezzel együtt tart a szerelvények felhelyezése, a gépészet beépítése" - írta a nyiregyhaza.hu.

Felkészül Zalaegerszeg?

Állami beruházással négycsillagos szálloda épül Zalaegerszegen is, a tervek és engedélyek beszerzéséhez a város önkormányzata csaknem kétszázmillió forintot kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ). "Az elsősorban az épülő járműipari tesztpálya miatt szükséges szálloda terveit az önkormányzat készítteti el, majd azokat ingyenesen átadja az állami beruházási ügynökségnek, hogy a bontást és az építést megvalósítsa, valamint kiválassza a leendő üzemeltetőt" - mondta az MTI-nek Balaicz Zoltán polgármester.

Zalaegerszegen egy másik szálloda is megújul, amely során egy egymilliárd forintos magánberuházás keretében négycsillagos szállodává alakítják a 10 éve bezárt Hotel Balatont. Egy kínai család 2017-ben vásárolta meg az épületet. A 64 szobás, Willis Hotel néven megnyíló szállodában a wellness-központ mellett konferenciaterem is lesz.

Nem tudtak semmiről

Nagy kihívást jelent a turizmus tavalyi rekordteljesítményének megismétlése 2019-ben a folyamatosan zajló kapacitásbővítések mellett. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (Szállodaszövetség) szerint 2019-ben 12 hotel nyílik Budapesten, nagyjából 1300 szobával. Vidéken pedig 14 szálloda nyitásáról van információjuk, mintegy 1400 szobával. A Kisfaludy-program folyamatban lévő fejlesztései pedig idén még nem nyílnak meg. Az MTÜ által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program vissza nem térítendő állami forrást tartalmazó pályázatainak eddigi két legnagyobb milliárdos nyertese ugyanahhoz a kormányközeli tulajdonosi körhöz köthető.

"A Szállodaszövetség örömmel üdvözöl minden olyan fejlesztést - a panziófelújításoktól a luxusszállodák építéséig -, amely hozzájárul a hazai turizmus fejlődéséhez" - közölte a szervezet elnöke a Napi.hu kérdésére. Flesch Tamás szerint a Kisfaludy-pályázatok elbírálásában semmilyen módon nem vettek részt, annak részleteit nem ismerik, csak a sajtóból értesültek az eredményről.

Például Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája és Tállai András államtitkár testvérének mezőkövesdi panziója is kapott vissza nem térítendő támogatást az MTÜ-től, de 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy tihanyi luxus szállodára a CDHT Hotel Projekt Kft., amely az A8 Palace Hotel Zrt.-n keresztül Garancsi István (a Mol Vidi FC tulajdonosa), Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) és Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója) közös érdekeltsége.