Minden 68. ember érintett - súlyos gondok az autisták ellátásában

Ma van az autizmus világnapja, amelyről 2008 óta, az ENSZ kezdeményezésére emlékeznek meg azzal céllal, hogy felhívják a figyelmet az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira. Ebből az alkalomból országszerte sok programot, sétát, filmvetítéseket és kiállítást is rendeznek.
Szepesi Anita, 2017. április 2. vasárnap, 07:55
Fotó: Napi.hu

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta: az autizmus a többi között az élmények kölcsönös megosztásában, a kommunikáció területén például a beszéd kialakulásában, fenntartásában okozhat problémát. Az érintettek száma egyre nő,  nemzetközi statisztikák szerint minden hatvannyolcadik ember autizmus diagnózist kap". A magyarországi helyzetről nincsenek pontos adatok; azt feltételezik, hogy 20-30 ezer ember kapott ilyen diagnózist, de nagy valószínűséggel jóval többen érintettek.

A szociális ellátásban nagy gond, hogy sok autista felnőttnek segítségre van szüksége a mindennapokhoz, de nagyon kevés a felkészült ellátást nyújtó hely. A köznevelésben még komolyabb ez a probléma, mert iskolába kötelező járniuk a gyerekeknek.

Az egészségügyben dolgozók sokszor nem tudják, hogyan kellene megvizsgálni egy autista embert. Mivel az autisták nehezebben értetik meg magukat, sokszor nem jutnak egészségügyi ellátáshoz.

Az autista embereknél a környezet is sokszor feladja a próbálkozást, és sokan közülük ezért eltávolodnak a társadalomtól, "a négy fal között élik az életüket" - mondta a szervezet elnöke.

Kővári Edit szerint a szakmapolitika látja ezt a problémát és tesz is lépéseket, csak gyorsabban kellene haladni. Bár van szakirányú képzés, fontos lenne, hogy több legyen, és még évek kellenek, míg elég képzett szakember lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK