Minden adott a kamatvágáshoz

Elő van készítve a terep, minden adott egy kamatcsökkentéshez. A Napi által megkérdezett elemzők 50 bázispontos vágásra számítanak hétfőn.
NAPI, 2009. augusztus 19. szerda, 18:00

Az MNB már régóta ezt kommunikálja, a júliusi jegyzőkönyvből is ezt lehet kiolvasni, valamint a monetáris tanács (MT) egyes tagjainak, Neményi Juditnak és Bánfi Tamásnak a 100 bázispontos júliusi csökkentést követő nyilatkozatai is ezt erősítik meg - mondta lapunknak Kovács Mátyás, a Raiffeisen szakértője. Így hétfőn egy 50 bázispontos vágással 8 százalékra csökkentheti az MT a jegybanki alapkamatot. A péntek és a hétfő ugyan forintszempontból borúsabb volt a mostanában megszokottnál, de ez még belefér - tette hozzá Kovács.

Ezt az optimizmust azonban nem osztja mindenki. Ha 275 fölé megy a forint az euróval szemben, az akár az irányadó ráta szinten tartásához vezethet - véli Németh Dávid, az ING senior elemzője. Önmagában azonban a fogyasztói árindex alakulása támogatja a monetáris lazítást. A kamatmeghatározó üléssel egy időpontban megjelenő jegybanki inflációs jelentés megnyugtató számokat mutathat majd és a drágulási ütem júliusi szintje is jóval kedvezőbb volt a vártnál.

Ugyan az MNB biztos számol azzal, hogy az áfaemelés hatásából mennyi tolódik át a későbbi hónapokra, de egyelőre beigazolódni látszanak a jegybanknak a visszaeső kereslet árlehorgonyzó hatására tett kijelentései - állapította meg Németh. A hat elemző véleményéből összeálló Napi-konszenzus így a kockázatok ellenére egyhangúan fél százalékpontos vágást vár és év végéig a többség további 100 bázispontos csökkenésre számít.

Negyedéves alapon az Egyesült Államok és az eurózóna is növekedésnek indul, azaz jöhet a fokozatos talpra állás - mondta Kovács. Ősszel ugyan a kedvezőtlen makroadatok és vállalati jelentések miatt visszatérhet a tőkepiac borúlátása, ám ez várhatóan csak átmeneti lesz. Németh szerint viszont az MT hiába szeretné csökkenteni a kamatkülönbözetet, nem lesz nagy tere a további vágásra. Az árfolyam ugyanis fokozatosan gyengül majd és ez óvatosságra intheti a jegybankot. Év végére ugyan ismét visszaerősödhet a kurzus, a tanács azonban még megvárhatja, hogy stabilizálódjon a helyzet és így a vágás 2010-re tolódik. Jövőre viszont folytatódhat az alapkamat csökkentése. A konszenzus 6,5 százalékos rátával számol következő év végére.

HOZZÁSZÓLÁSOK