Minden autósnak üzent a rendőrség

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő reggel 5 óra 2 perckor kiadott előrejelzése szerint a Nyugat-Dunántúl kivételével az ország több pontján várható eső, zápor, egy-egy zivatar. Északkeleten erős, viharos szél várható.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 7. hétfő, 09:39
Fotó: Stocksnap

A legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos - olvasható a police.hu-n.

Az évszak egyik jellemzője a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely próbára teheti a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl, az autósok nagy része nem számol az úgynevezett "vízen futás" veszélyeivel - figyelmeztet a rendőrség.

Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, "felfut" a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul. Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat - olvasható a jó tanács. (Több mint félmillió nyári gumira? Van rá magyar példa is!)

Végül a hatóság azt kéri az autósoktól, hogy tartsanak nagyobb követési távolságot és közlekedjenek lassabban.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK