Minden drágul az üzemanyag miatt

A Napi által megkérdezett cégek szerint előbb-utóbb a bolti árakban is megjelenik a drágább üzemanyag hatása.
NAPI, 2008. március 21. péntek, 08:11
Fotó:


CBA

Addig nem várható, hogy a kiskereskedelmi árakban is szignifikánsan jelenjen meg a dízelüzemanyag drágulása, amíg a piaci szereplők (a CBA esetében a versenytársak) a szállítási költségek növekedésének jelentősebb részét nem hárítják át a fogyasztóra - mondta lapunknak Neubauer Katalin, a CBA Kereskedelmi Kft. kereskedelmi igazgatója. Hosszabb távon nyilvánvalóan lehet erre számítani, hiszen az egyéb járulékos költségek is emelkedtek, így a villamos energia ára és a fuvarozókat sújtó behajtási tarifa is. Az üzemanyagok drágulása azért nem jelentkezik azonnal az árakban, mert a beszállítókkal hosszabb távú szerződéseket kötnek, amelyekbe általában belekalkulálják a járulékos költségek változásának kockázatát is. A keletről jövő import árában valószínűleg jó darabig nem is jelenik meg a változás, ugyanis a szállítók itthon meg sem állnak tankolni.

Auchan

Az inflációban biztosan erősen érezteti hatását az üzemanyagok árának növekedése, ez pedig természetszerűen kihat az élelmiszerek árára is - mondta Jean-Paul Filliat, az Auchan Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója -, ez először a minimális árrésű alapvető élelmiszerek árában jelentkezhet majd. Mint a vezérigazgató elmondta, jelenleg a kereskedők szorultak árprésbe: a vásárlók az árcsökkenésben érdekeltek, a beszállítók viszont áremelést szeretnének végrehajtani. Az Auchan továbbra is azt kéri a beszállítóitól, hogy ne nyomják meg nagyon a ceruzát az új szerződések árakra vonatkozó részeinél. Ennél többet most a kereskedők nem tehetnek.

Ceres Zrt.

A dízelüzemanyag árának növekedése jelentős terhet ró a sütőipari vállalkozásokra, amit nem ártana érvényesíteni a szállítási szerződésekben - mondta lapunknak Horváth Attila, a Ceres Zrt. sütőipari vállalat ügyvezető igazgatója. Hozzátette azonban: tisztában vannak azzal, hogy a lakosság is hasonló terheket cipel, ezért most nincs lehetőség az árak emelésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK