Minden eddiginél durvább figyelmeztetés Orbánnak

Ha a magyar parlament elfogadja az alaptörvény módosítására beterjesztett javaslatcsomagot, akkor meg kell vonni Magyarország uniós szavazati jogát és fel kell függeszteni a EU-s támogatások kifizetését - követeli a Financial Times.
NAPI, 2013. március 6. szerda, 09:30
Fotó: Napi.hu

Európának gyorsan és keményen kell fellépnie a magyar kormány ellen, ha a parlament elfogadja az alaptörvény módosítócsomagját - követeli a Financial Times. Az európai vezető szervek és civil szervezetek tavaly sikeresen gyakoroltak nyomást Orbán Viktor miniszterelnökre annak érdekében, hogy módosítsák az új alkotmánynak azokat a részeit, amelyek veszélyeztették a jogszolgáltatás függetlenségét, illetve a vallás- és sajtószabadságot. A héten az Orbán vezette Fidesz befolyása alatt álló parlament arra készül, hogy visszacsempéssze az európai nyomásra elfogadott változtatások előtti elemeket, amelyek sértik az európai értékeket.

A magyar miniszterelnök azzal érvel, hogy nem a kormány keze van a dologban, hiszen a reformok többségét egyéni képviselői indítványként terjesztik az Országgyűlés elé, ami lehetővé teszi a jogszabályok gyors elfogadását. Ez azonban halvány lepel annak elfedésére, hogy a kormány egyre inkább tekintélyelvű és elutasító a fékek és ellensúlyok demokratikus rendszerével szemben - írja a lap.

Brüsszelnek lépnie kell!

Az Európai Bizottságnak pontosan rá kell mutatnia arra, hogy az újabb változtatások mennyiben sértik az uniós tagsággal vállalt magyar kötelezettségeket. Amint ezt megtette, figyelmeztetnie kell Orbánt, hogy kész a legkeményebb eszközökkel megvédeni az európai értékeket. Brüsszel tavaly visszalépett az ezzel kapcsolatos "nukleáris fegyver" bevetésétől, nevezetesen Magyarország európai uniós szavazati jogának visszavonásától.

Annak idején - 13 évvel ezelőtt - az unió nem tudott dűlőre jutni azzal kapcsolatban, mit kezdjen azzal a helyzettel, hogy az osztrák kormánykoalícióba belépett egy szélsőjobboldali párt. Most azonban széleskörű konszenzus van azzal összefüggésben, hogy nem lehet tolerálni Orbán Viktor támadását a demokratikus normákkal szemben.

Le kell csapni az esküszegőre!

Egyes további új kelet-közép-európai uniós tagországok tartanak attól, hogy ők lesznek a következők, akiket az EU megdorgál. Magyarország esetében azonban más a helyzet: a kormány tavaly tett egyértelmű ígéreteit szegi meg. Mindenkinek az az érdeke, hogy az európai értékek védelmében legyen egy határ, amit nem lehet átlépni.

A szavazati jog visszavonása felpuhítaná Orbán imázsát mint erőskezű vezetőjét, aki azt állítja, képes érvényesíteni a magyar érdekeket az EU-ban. Ez azonban nem elég: pénzügyi szankciókat is mérlegelni kell - Magyarország 25,7 milliárd euró kohéziós forrást kapott az uniótól 2007 és 2014 között. Növelni kell, ha másként nem megy, Magyarország pénzügyi terheit a következő hét évben. Ezzel lehetne hatni Orbánra, miután a gazdaság mély recesszióban van és a külföldi tőkebeáramlás csökken.

A cikk szerint Brüsszelnek habozás nélkül kilátásba kell helyeznie a strukturális támogatások felfüggesztését például ahhoz a feltételhez kötve, hogy Orbán pártja vonja vissza az uniós tagsággal vállalt magyar kötelezettségeket sértő alaptörvény-változtatásokat. Ha a magyar miniszterelnök továbbra is fütyül az európai értékekre, akkor nem számíthat Európa támogatására.

Így kommentálta az Európai Bizottság az alaptörvény-módosítást
Az Európai Bizottságnak tudatában van annak, hogy a magyar parlament benyújtotta és már meg is vitatta az alaptörvény negyedik módosítását - mondta Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője arra az újságírói kérdésre reagálva, amely civil jogvédő szervezetek azon lépésére vonatkozott, melynek során a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet (EKINT) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) levélben fordult az Európa Tanács főtitkárához, illetve az Európai Unió alapjogi biztosához, és tájékoztatta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének jelentéstevőit Magyarország Alaptörvényének tervezett negyedik módosítása ügyében. A civilek elsősorban azt kérték, hogy a Velencei Bizottság véleményezze az Alaptörvény tervezett módosítását, mert az sérti a demokrácia és a jogállam értékeit.

Az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor leszögezte, az EB mindaddig nem tudja kommentálni a módosításokat, amíg azokat el nem fogadja a magyar parlament és nem születik meg a törvény végleges szövegezése - ezek hiányában nem tudja vizsgálni, hogy a tövény megfelel-e az uniós jognak. Hangsúlyozta azonban, hogy az Európai Bizottság kiemelt figyelemmel követi ezeket a fejleményeket, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány tartja magát a korábbi elkötelezettségvállalásához, valamint hogy az elfogadott törvény tiszteleben tartja majd az uniós jogot mind szövegezésében, mind szellemében.

Szerdán Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára is felszólította a magyar kormányt, hogy halassza el a jövő hétfőre tervezett szavazást az alaptörvény módosításáról, és tegye lehetővé, hogy a javasolt módosításokat megvizsgálhassa a Velencei Bizottság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2013.03.07 16:51

@desoto: Az ft bepörög, rosszabb lesz mint szer@v '56-ban, ezek is szeretnek fülkések talpát csiklandozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.03.07 16:14

@Cefre:
A történelem ismétli önmagát. És érdekes, a legújabb válságunkat, többen prognosztizálták annak megjelenése előtt, pont az 1910-es évektől kezdve példálóztak.
Én már 2008-tól, több fórumon így használtam: Válság?, vagy gerjesztett válság van? Több okból:
1., Túl soknak, és túl gyanúsnak találtam az utalásokat.
2., Azóta kiderült, hogy a legvagyonosabbak növelni tudták a vagyonukat. Rajtuk akkor sem volt észrevehető a közelgő, vagy éppen zajló válságidő.
Többet nem akarok sorolni, mert sok kis nem bizonyítható elgondolás és tapasztalat folyománya.
Minket ez eleve magával sodor, és ehhez hozzájött a hazai gazdaságunk 1970-78-as analógiája. Hitelválságunk története. Nagyon hasonló. Főleg a mostani rubel tartalékolással.
Kettős csapás+a hazai politikusi kör. A 3 csapás. Bal sors, kit régen tép. Meg vagyon írva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.03.07 10:19

@bertalaszlo: "A végtelen növekedés híú ábránd. Elfogy a föld nevű bolygó erőforrása, az éltető termőföld, és szennyeződik az iható édesvíz készlet."

Jaj ez nagyon jó, olyan jót röhögtem!
Tehát hál' istennek mi nem növekszünk, nem pusztítjuk tovább a föld erőforrásait.
A Fidesz fanok tényleg mindennek tudnának örülni, amit a Fidesz művel. Még azt is hálálkodva örömmel fogadnák, ha a Fényességes Tekintetű jól t@könrúgná őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

desoto, 2013.03.07 10:16

@laatoo:

Van ennek folytatása is:
"..amikor idegen erők fokról-fokra birtokba veszik mások létfenntartásának, erőforrásainak a javát, eladósítják az országokat, az országlakók nagyobb részét nyomorba taszítják és jogot formálnak arra, hogy belső ügyeikben is ők diktáljanak...."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

desoto, 2013.03.07 10:11

@nemsirunk: A FT és az EU is csak a levegőbe beszél, ahelyett hogy végre ténylegesen is cselekednének. "

Szellemes, de azt FT egy üzleti vállalkozás, azon kívül, hogy legnagyobb Gyurcsány válság idején egy dicsérő cikket írt a gazdasági helyzetről, ugyan mit tehet. Az EU más tészta, de ott sajnos szabályok vannak. hiába ripacskodik Cohn Bendit, a német liberálisok, Swoboda, Verhofstadt, Orbán mindig azt mondja nekik, rendben vizsgáljuk meg a vitatott kérdést, de persze akkor nem csak nálunk, hanem mindenhol.
Erre beáll a ballib nagy és agyhalál, ugyanis fél perc alatt kiderül a kettős mérce esete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html