Minden értékesítési csúcsot megdöntött az ÁKK

Minden eddigi értékesítési csúcsot megdöntve, januárban 346 milliárd forinttal növekedett a lakossági állampapírok állománya, ezzel a 2017-re tervezett költségvetési hiány több mint negyedét finanszírozta meg a lakosság egy hónap alatt - közölte Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) pénteken az MTI-vel.
Papp Zsolt, 2017. február 10. péntek, 10:40
Fotó: Napi.hu

A lakossági állampapírok teljes értéke 5413,5 milliárd forintot ért el, ez a prémium euró magyar államkötvénnyel (pemák) együtt meghaladta az 5549 milliárd forintot.

A kamatozó kincstárjegy állománya januárban 2805,6 milliárd forintot tett ki, 169 milliárd forinttal volt magasabb a tavaly decemberinél. A babakötvény összege 0,9 milliárd forinttal 28,3 milliárd forintra emelkedett.

Az adósságkezelő bejelentette: 2017. február 13-tól 25 bázisponttal csökkenti a kamatozó kincstárjegyek és a kincstári takarékjegyek (a KTJ Plusz esetén február 14-től), valamint 50 bázisponttal a féléves kincstárjegyek kamatát. Az így kialakuló 1,5 - 2,25 százalék közötti kamatsáv továbbra is versenyképes a megtakarítási piacon és minden bizonnyal ezt követően is a piaci kamatokat meghaladó biztonságos befektetési lehetőségként tekint majd a lakosság az állampapírokra - vélekedett az ÁKK.

A kamatváltozás az államkötvényeket nem érinti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.02.10 11:41

Ez egyszerűen hihetetlen, ez gyönyörű.

Milyen jó lenne tudni, kik azok az egyre gazdagodó magyar lakosság köréből, akik 169 milliárd Ft-ot tudtak a nagy karácsonyi bevásárlások után az állam megfinanszírozásába befektetni.

Nem kevés pénzről van szó, a négymillió magyar munkavállaló 42.250 Ft-ot tudott egy hónap alatt félretenni és kincstárjegybe fektetni.

Az átlagos magyar fizetés ötödét.

Ez egy nagyszerű, erős ország, ahol az emberek ennyire bíznak saját kormányukban, ennyi félretett pénzük van.

Megint egy újabb sikertörténet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html