Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A belföldi többnapos utazások között az 1–3 éjszakás utak domináltak. A fizetős szálláshelyek közül a szálloda és az apartman a legnépszerűbb. A belföldi utazásokkal kapcsolatos tájékozódásban első helyre került az internet.

A megkérdezett háztartások közel 68 százaléka vett részt egynapos, 61 százaléka többnapos és közel 43 százaléka főutazáson.

Többnapos belföldi utazáson a megkérdezett magyar háztartások több mint 52 százaléka vett részt. Legnépszerűbb úti céljuk (44,5 százalék) a Balaton volt. A második helyen a Budapest–Közép-Dunavidék (20,7 százalék), a harmadikon Észak-Magyarország (19,3 százalék) áll.

A belföldi utazások jelentős része (41,2 százalék) a július–augusztusi főszezonra esett, de a júniusi, illetve az őszi (szeptember–október) utazások aránya is magas volt. A belföldi utazások 73,8 százalékában ingyenes szállást vettek igénybe a megkérdezettek. Az információt gyűjtő belföldi utazók kétharmada (67,0 százalék) internetes honlapok, 60,1 százaléka korábban ott járt személyek segítségével gyűjt turisztikai információt.

Többnapos külföldi utazáson a megkérdezettek 23,5 százaléka vett részt. A külföldi utazások 13,2 százalékának Ausztria volt az úti célja. Horvátországba a külföldi utazások 12,2 százaléka, Olaszországba 8,5 százaléka irányult, Európán kívülre pedig az utazások 10,2 százaléka.

A főutazások közel 60 százaléka belföldi volt, ezek résztvevői közül legtöbben szintén a Balaton turisztikai régiót részesítették előnyben (46,0 százalék). A főutazáson részt vevők 77,6 százaléka tervezi, hogy a felmérést követő három év során ismét ellátogat a belföldi főutazás helyszínére.

A külföldi főutazások leggyakrabban említett úti célja szintén Horvátország (21,2 százalék), Ausztria (9,2 százalék) és Olaszország (9,0 százalék).

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint 2010-ben – a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján – a legnépszerűbb magyarországi város pozícióját Budapest mind a külföldi, mind a magyar turisták körében megőrizte. Az elmúlt évekhez hasonlóan az ezüstérmet Hévíz, a bronzérmet Hajdúszoboszló szerezte meg. A 4. és a 5. helyen Bük és Siófok foglaltak helyet. 2010-ben a tíz legnépszerűbb település közül Bük és Sopron esetében bővült a legnagyobb arányban a vendégforgalom, így mindkét város előrelépett a rangsorban.