Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén január 1-jétől ugyanis azok a nyugdíjasok mentesültek a járulékfizetés alól, akik a nyugdíjuk mellett a Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszonyban dolgoztak. A járulékmentességnek köszönhetően így őket összesen 18,5 százalékkal magasabb nettó összeg illeti meg munkabérként, mint egy aktív korú munkavállalót. A munkaviszonyban nyugdíjast foglalkoztató munkáltató is mentesül a nyugdíjasnak fizetett munkabér teljes összege után a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás alól, ennek következtében 19 százalékos megtakarítást realizálhat - írja a portálon Farkas András nyugdíjszakértő.

Jövőre, július 1-jétől viszont a nyugdíjasoknak már semmilyen munkavégzésre irányuló jogviszonyban nem kell majd a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot megfizetniük, amely a 2020. június 30-ával megszűnő 10 százalékos nyugdíjjárulék, 4+3 százalékos egészségbiztosítási járulék és 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék helyébe lép.

Ennek következtében jövő év második felétől a nyugdíjasok nem csak akkor mentesülnek minden járulékfizetési kötelezettség alól, ha a nyugdíjuk mellett munkaviszonyban dolgoznak, hanem akkor is, ha vállalkozóként, megbízottként vagy bármely hasonló jogviszonyban kívánnak dolgozni a versenyszférában.

A módosításnak különösen örülhetnek a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozó hölgyek, mert 2020. július 1-jétől végre hatályon kívül helyezik a nyugdíjtörvényben a munkaviszonyos foglalkoztatás esetében már ma is okafogyottá vált keresetkorlátozó rendelkezést (amely szerint a nők kedvezményes nyugdíját egy adott évben csak addig folyósítják, amíg a nyugdíj mellett szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező keresetük évesített összege meg nem haladja a mindenkori minimálbér 18-szorosát), így a kedvezményes nyugdíjuk mellett annyit kereshetnek, amennyit csak tudnak, akkor is, ha nem munkaviszonyban, hanem bármely más munkavégzésre irányuló jogviszonyban dolgoznak a versenyszférában.

A teljes járulékmentesség bevezetése következtében megszűnik 2020. július 1-jétől az a nyugdíjnövelési jogosultság is, amelyet a nyugdíj melletti munkával szerzett, járulékalapot képező keresetekkel lehetett megszerezni (hiszen a nyugdíj melletti keresetek már nem fognak járulékalapot képezni) - írja Farkas András.