A rendszerszinten jelentős intézmények esetleges pénzügyi nehézsége a fertőzési hatásokon keresztül veszélyeztetheti a pénzügyi közvetítőrendszer működését, és közvetve reálgazdasági problémákat is eredményezhet.

Az MNB 2017-ben nyolc, egyéb rendszerszinten jelentős intézményt azonosított (körük megegyezik a tavalyival), az OTP Bankot, az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t, a K&H Bankot, a Magyar Takarékszövetkezeti Bankot, a Raiffeisen Bankot, az Erste Bank Hungary-t, a CIB Bankot és az MKB Bankot.

A jegybank az érintett hitelintézetek sokkellenálló képességének erősítése érdekében 0,5-2 százalék közötti tőkepuffer-követelményt állapított meg. A rendszerszinten jelentős intézményekre vonatkozó többlettőke-követelmény az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának korábbi döntése alapján 2017-től négy év alatt fokozatosan növekvő, lépcsőzetes módon lép életbe.

A megállapított ütemezés összhangban áll a nemzetközi szabályozói gyakorlattal. A fokozatos bevezetés biztosítása a pénzügyi stabilitás erősítése mellett támogatja az élénkülő hitelezés kibontakozását, és elegendő felkészülési időt biztosít az érintett intézmények számára a megfeleléshez - írják.

Az MNB - az uniós jogszabályokkal összhangban - kiemelt figyelemmel követi működésüket, és sokkellenálló képességük erősítésére bevezetett addicionális tőkepuffer-előírás mértékét legalább évente felülvizsgálja.