Minden szavazókör bezárt, megkezdődött a szavazatok számlálása

Az ország mind a 10 386 szavazóköre bezárt este 7 órakor, a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdtek az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán leadott voksok megszámlálásához - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap este.
MTI, 2014. május 25. vasárnap, 20:03
Fotó: Napi.hu

A szavazókörök zárása után a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatón az NVI elnöke ismertette a 18.30 órai részvételi adatokat, amelyek szerint a választásra jogosultak 27,64 százaléka szavazott addig. Emlékeztetett: újabb megjelenési adatot már nem hoznak nyilvánosságra, csak a teljes részvételi számot közlik majd 23 órakor, amikor nyilvánosságra hozhatják a választás eredményét.

Az NVI elnöke jelezte: a részvétel elmarad a 2009-es és 2004-es adatoktól is. A választási iroda vezetőjeként úgy fogalmazott, nem tudja megmondani, mi volt az alacsony részvétel oka, az a politológusok dolga lesz.

Gyakorlatilag "nagyon szépen folyt" a választás egész nap, nagyon kevés probléma merült fel. Hat helyről jelentettek rosszullétet, és volt egy olyan rendkívüli esemény is, hogy valaki mozgóurnát kért, és a kiérkező szavazatszámláló bizottsági tagok az illetőt a földön fekve találták, s azonnal mentőt hívtak. A III. kerület egyik szavazókörében két négyzetméternyi vakolat omlott az urnára, ezért "átköltöztették" a szavazókört egy másik helyiségbe és a szavazás folytatódhatott.

A külképviseleteken 96 helyen volt szavazás, 13 külképviseleten valamennyi névjegyzékbe vett választó elment szavazni. Pálffy Ilona megjegyezte: már az országgyűlési választáson is magas volt a külképviseleteken megjelentek aránya.

A külképviseleteken egy rendkívüli esemény történt: Pozsonyban áramszünet volt, de rendkívüli intézkedésre nem volt szükség, mert a természetes fénynél folytatódhatott a voksolás.

Az átjelentkezések miatt sem volt sehol probléma - jegyezte meg. Hozzátette: két-három szavazónál több még a legtöbb átjelentkezőt váró szavazókörökben sem állt sorban egyszerre, zavartalanul lehetett voksolni.

Pálffy Ilona szólt arról, hogy a szavazókörök zárása után a bizottságok megszámlálják a szavazatokat, de az eredményeket 23 óráig, amíg az Európai Unió valamennyi tagállamában be nem fejeződik a voksolás, nem hozhatják nyilvánosságra. Utalt arra is, hogy a külképviseleteken szavazók voksait tartalmazó urnák várhatóan szerdán megérkeznek az NVI-hez, így a külképviseleti voksok összeszámlálása után várhatóan még aznap meglesz a választás végeredménye is.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke arról beszélt, a szavazás napján nem történt olyan esemény, amely az NVB állásfoglalását, döntését igényelte volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

justice, 2014.05.25 22:50

@gadam0114:Az hogy egy párt szavazói úgy döntenek hogy az ő által választottak képviseljék az országot azt győzelemnek hívják mert valamiért elmentek és letették a voksukat az adott párt mellett.Az hogy minden második ember a fideszre szavazott nem véletlen,hanem a nagy többség akarata.Lehet ezt beállítani akárhogy de ezek a makacs tények.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gadam0114, 2014.05.25 22:32

8millio szavazo polgarral szamolva, 30% os reszvetelnel az felfele kerekitve 2 millio szavazo. Ez is vicces, de ha tovabb szamolunk szavazo k?r?nkent 200 ember szavazott. Ez micsoda gy?zelem... bekopogtathattak volna minden haszhoz is akar....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbbajobbb, 2014.05.25 21:51

..Fidesz 13 ....,a többi nem számít ..!!!....végre vége ennek a hazaáruló ballibnek 20 évre !!!...25 éves késés ...!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html