BUX
38667

Minden szem Matolcsyékra szegeződik

Az MNB kamatdöntő ülése és legújabb inflációs jelentése lesz a befektetői figyelem középpontjában a jövő héten.

MTI-Eco, 2015. március 21. szombat, 17:55

Kedden tartja e havi kamatdöntő ülését az MNB. Az ülés fokozott figyelmet kap a piaci szereplők részéről, mivel az elemzők többsége arra számít, hogy a jegybank mérsékli az alapkamat tavaly július óta változatlan 2,10 százalékos szintjét, a konszenzus szerint 20 bázisponttal. A távolabbi előrejelzések szerint a következő hónapokban tovább csökkenhet az irányadó ráta, akár 1,50 százalékig. Az MNB az üléssel egy időben nyilvánosságra hozza legfrissebb makrogazdasági előrejelzéseinek fő számait, csütörtökön pedig a részleteket is közli az új, negyedéves inflációs jelentésében.

Csütörtökön jelenik meg a KSH második becslése a januári kiskereskedelmi forgalomról. A hónap elején közölt első becslés szerint januárban 7,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest. A karácsony utáni kiárusítások eredményeként az év első hónapjában a nem élelmiszer jellegű iparcikkek eladásának 11,1 százalékos növekedése húzta az emelkedést. A KSH adatai szerint tizenkilencedik hónapja megszakítás nélkül nő a lakossági fogyasztás.

Pénteken a 2014. december-2015. februári időszak munkaerő-piaci statisztikáit közli a KSH. Az előző három hónapban - novembertől január végéig - 4 millió 127 ezren dolgoztak, 141 ezerrel, 3,5 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 7,4 százalékos volt ugyanebben az időszakban, 1,4 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Szakértők az idén a munkanélküliségi ráta további csökkenésére számítanak.