Minden téren lassult a növekedés

Nem csökkent tovább a feldolgozóipari teljesítmény, azonban a korábbi növekedési ütem jelentősen lassult - derül ki a MLBKT beszerzési menedzser indexéből.
NAPI, 2010. október 1. péntek, 09:17
Fotó:

Megállt a feldolgozóipar májusban és júniusban tapasztalt enyhe visszaesése, július és augusztus után tovább bővült szektor, ennek üteme azonban nagy mértékben lelassult. A beszerzési menedzser index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 50,2 - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

Az index az idei kilenc hónapból hétszer jelzett növekedést, és a két visszaesést hozó hónapban is alig maradt el értéke az 50,0 ponttól. A mutató szeptemberi értéke 1,7 százalékponttal alacsonyabb az augusztusi 51,9 pontnál.

Augusztushoz képest csak a beszerzési mennyiség, a beszerzési árak, a szállítási átfutási idő és az import indexei mutattak növekedést. Az új megrendelések indexe csökkent ugyan, azonban 50 pont feletti értéke már kilencedik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését. Enyhén emelkedett a beszerzési árak mutatója is, továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal.

Szeptemberben a korábbi növekedés után hirtelen csökkenni kezdett a vásárolt készletek mennyisége, ezek szintje (46,2) szeptemberben az előző hónapinál 4,1 százalékponttal volt alacsonyabb. A foglalkoztatási index 48,5 ponttal kilenc hónap folyamatos bővülés után a foglalkoztatotti létszám csökkenését jelzi a feldolgozóiparban, a múlt havihoz képest 2,3 százalékponttal alacsonyabb lett az értéke.

HOZZÁSZÓLÁSOK