Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: messze meghaladta az elemzői várakozásokat a magyar GDP tavalyi utolsó negyedéves 3,2 százalékos növekedése, amivel az éves bővülés 2,9 százalékos lett 2015-ben, ami 2007-óta a második legmagasabb érték a 2014-es 3,7 százalék után.

A CIB Bank elemzői szintén a vártnál jobb negyedik negyedéves eredményt emelték ki, ami jelentősen meghaladta a 2,5-2,6 százalékos piaci konszenzust. Az eltéréshez több gazdasági ágazat vártnál jobb teljesítménye is hozzájárulhatott - írták.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint is a vártnál jelentősen jobb GDP-adat érkezett. Hozzátette: idén további lassulásra számítanak, várakozásuk szerint 2,2 százalékkal nőhet a magyar GDP, aminek a gerincét a háztartások fogyasztása adhatja.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint idén 2,5 százalékra lassulhat a növekedés üteme az EU források alacsonyabb felhasználása miatt, ami visszavetheti a beruházásokat, így a reálbérek és a foglalkoztatás folytatódó növekedése miatt a fogyasztás lehet a növekedés húzóereje. Mivel a reálbérek a mérséklődő inflációs kilátások, valamint az egyes ágazatokban megfigyelt munkaerőhiány által okozott gyorsabb bérkiáramlás miatt az általunk várt 4 százaléknál is gyorsabban nőhetnek, a fogyasztásra, így a GDP-re vonatkozóan is felfelé mutató kockázatokat látunk - tette hozzá az elemző.

A Századvég Gazdaságkutató elemzői szerint a fogyasztás lehetett a legfőbb motor, melyet a nettó export közel azonos mértékben segíthetett. Utóbbi jó teljesítményét jelezheti, hogy 2015 utolsó három hónapjában összességében az export rendkívül jól teljesített - összhangban az iparral -, míg az import növekedése mérsékeltebb maradt. Az elemzők nem zárnák ki ugyanakkor annak lehetőségét sem, hogy a beruházások kedvező évzárást produkáltak az uniós források lehívásának hajrája miatt. Ezt támaszthatja alá az építőipar jelentős decemberi növekedése, amely a beruházásokban is megjelenhet - áll a közleményükben.