Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt napokban több elemző is a jegybanki alapkamat további mérséklését valószínűsítette. A Reuters hírügynökség által megkérdezett mind a 18 elemző az alapkamat 10 bázispontos csökkentését várja a keddi kamatdöntő ülésen. Az elemzők egyöntetű véleménye szerint június 24-én 2,3 százalékra csökken az alapkamat. Az MNB 2012 augusztusában kezdett enyhítési ciklusba, akkor 7 százalékról indult a kamatcsökkentés.

A TakarékBank elemzői szerint az idén nyár közepéig az alapkamat 2,10 százalékig is csökkenhet, a kamatemelési ciklus "sima átmenettel" való megkezdése miatt azonban már augusztusban véget érhet a kamatcsökkentés. A jegybanki alapkamat emelését valószínűleg 2015 második negyedévétől kezdi meg az MNB, és kis lépésekben a jövő év végéig 3,25 százalékig (maximum 3,5 százalékig) folytathatja - mondta Oszlay András, a bank elemzési részlegének vezetője.

A forint/euró árfolyam alakulásáról a Takarékbank elemzői úgy vélik: idén éves átlagban 304 forint/euró kurzusra lehet számítani, de év végén már 300 forint alá esik az euró, várhatóan 298 forintot kell majd adni az európai közös pénzért.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint "gyakorlatilag borítékolni lehet az újabb kamatvágást, mivel az alacsony inflációs környezet és az ECB kamatcsökkentése miatt a magyar állampapírokon megnövekedett hozamfelár is ezt támogatja." A jelenlegi alacsony inflációval párhuzamosan még az alacsony kamatszint mellett is pozitív reálhozam érhető el - hangsúlyozta Horváth István.

Londoni pénzügyi elemzők a keddi kamatdöntő ülés előtt azt jósolták: a magyar gazdaság inflációs és külső kockázati mérőszámai alapján bizonyosra vehető, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa kedden újabb 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre. Az MNB enyhítési ciklusának valószínű végpontjára azonban már bizonytalanabbak a citybeli várakozások.

A Barclays befektetési bankcsoport londoni elemzői például egyértelműen 2,00 százalékon várják az MNB-alapkamat mélypontját, a JP Morgan felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai ugyanakkor "2,00 százalék körüli" alapkamatig tartó enyhítést valószínűsítenek.