Mindenki bért emelne már, csak a kormány nem?

Kevesebb mint öt százalékkal nőttek a reálkeresetek, nagyrészt az alacsony inflációnak köszönhetően. Szakértők szerint a hazai gazdaságban benne rejlik akár a 20 százalékos béremelés lehetősége is, de ennek végrehajtásához teljes mértékben hiányzik a kormányzati szándék - írja a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2015. december 19. szombat, 12:34
Fotó: Reuters

Úgy tűnik, a kormányzati akarat hiánya az egyetlen oka annak, hogy még mindig nem indult el egy hatékony bérfelzárkóztatási program Magyarországon - állítja a lap. Az elmúlt időszakban mind a munkaadók, mind a munkavállalók érdekvédelmi képviseletét ellátó szakértők is úgy nyilatkoztak, hogy egy 15-20 százalékos béremelést mindenféle nehézség nélkül elbírna a hazai gazdaság - emlékeztetnek.

A kormány feladata lenne megvalósítani azt, amit a munkaadóknak és a szakszervezeteknek kellene kimondani: egy többéves bérfelzárkóztatási programra van szükség Magyarországon - idézik Pogátsa Zoltán közgazdászt, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatóját. Szerinte nem lehet olyan gazdaságot működtetni, amelyben a bérből élők nagy része kevesebbet keres, mint a létminimum. Úgy látja, a vállalkozók egy részének most sem okozna különösebb problémát a magasabb bér kifizetése, de mivel nem kényszeríti őket erre semmi, nem is növelik a fizetéseket.

Akad néhány ágazat, ahol problémát jelentene egy drasztikusabb béremelési program végrehajtása, azonban a gazdaság egészét tekintve bőven van lehetőség egy 15-20 százalékos bérfejlesztésre - hivatkoznak Kordás Lászlóra, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökére. Ám az eddigi hat tárgyalás alkalmával sem sikerült a döntéshozókat rávenni arra, hogy egy több évre előre tervezett bérfelzárkóztatási programot indítsanak Magyarországon.Az elnök szerint utóbbi a gazdaság hatékonyságából fakad, a felzárkóztatás viszont a kormány dolga lenne, hiszen ezt csak jogszabályokkal lehetne kikényszeríteni.

Az NGM örvend, a jegybank nem

A KSH tegnap közölt adataiból kitűnik, hogy folytatódik a fizetések lassú emelkedése. Októberben 4,8 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 5,6 százalékos volt a növekedés. Mivel októberben az éves infláció 0,1 százalékos volt, a reálkeresetek 4,7 százalékkal emelkedtek éves alapon.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a számok láttán örömét fejezte ki, mivel 34 hónapja emelkednek a reálkeresetek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban nem ennyire optimista, a héten közölt jelentésében arról írt, hogy bár a magyar gazdaság felzárkózása folytatódik, a következő években sem számolhatunk nagymértékű béremeléssel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2015.12.20 14:50

Nem kicsit csúsztat a közgazdász úr: kizárólag a szakszervezetek akarnak jelentősebb mértékben bért emelni, és rajtuk kívül senki, illetve csak marginális mértékben.
A munkaadók érthető okokból tartózkodnak ettől, az állam pedig okkal óvatos, mert mert egy jól irányzott minimálbér emelés egész ágazatokat képes lenullázni, illetve a tömeges fekete foglalkoztatásba lökni és azzal mindenki veszít..

"Az elmúlt időszakban mind a munkaadók, mind a munkavállalók érdekvédelmi képviseletét ellátó szakértők is úgy nyilatkoztak..."
Ahham... a munkaadók is, mi? Aztán folytatás már sokkal tisztább:
"a gazdaság egészét tekintve bőven van lehetőség egy 15-20 százalékos bérfejlesztésre - hivatkoznak Kordás Lászlóra, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökére. "

Vagyis a felállás nem változott: kizárólag a szakszervezetek látják a béremelés végtelen lehetőségét a gazdaságban, ám mivel hagyományosan tehetetlenek, ezért kormányra próbálják kenni a dolgot..
Valaki szóljon már ezeknek a szakszervezetis elmeroggyantaknak arról, hogy a béremelést nem kérni, hanem kiharcolni kell és a módszer roppant egyszerű: kollektíven meg kell tagadni a munkát... de itt jön a bibi: az átlag magyar egy tányér levesért és beáll a melóba.
A következmény magától értetődő: a munkaadó egy Ft-al sem fizet többet, mint amennyit feltétlenül muszáj.
Ennyi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.12.20 10:23

@lauda: Egyébként bezárt a pártközpont, hogy ennyire gyengécskére sikerülnek a kommentjei?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.12.20 10:22

@lauda: 50%-os béremelés.
Általános adóvisszatérítés.
Átmeneti 20%-os ÁFA vagy 13. havi nyugdíj. (S ha netán az átmenetiséggel vitatkozna: 2016-2020 között lesz biztosan 5% valamilakásépítési ÁFA, mert még se a részleteket, se a hatókört nem tudni!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.12.20 09:04

@lauda:

mert nem volt pl. a közszfréban 50%-os emelés..

a nyugdíjasoknak pedig az volt az aranykor (6-10%-os emelések)

mellesleg a mostani minimálbér korábban épp 10 000 forinttal több nettót hozott..
még a 150 000 bruttót keresők is 4000 körül többet kaptak (adórendszer)
(megsúgom, orbánék csökkentették a béreket , kivétel egy kivételezett réteg, a társadalom felső 2.5 tizede, vásárlóértéken valahol 2004 körül járunk)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.12.20 08:34

Hülye ballibikókák!!!!!

Míg hatalmon voltatok 8 évig , miért nem akkor akartatok általános béremeléseket!!!!
Álszent hazug bagázs!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html