Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy az Orbán-kormány száműzi a "világ legegyszerűbb adórendszeréből" az egyszerűsített vállalkozói adót (eva), a vita csak abban áll a kormány és a Fidesz-frakció között, hogy az adónemet 2012-ben vagy 2013-ban vezessék ki, s hogy milyen típusú átalányadót lehetne kitalálni helyette.

Az eva bevezetése óta csípte a kritikusok szemét, mert hozzájárult a gazdaság szürkítéséhez, hiszen viszonylag alacsony adókulcs mellett − ez most a nettó összegre vetítve 15 százalék − az evás nem volt kötelezve semmire. Az evások ugyanakkor "meghálálták" a kevés macerát: az egy vállalkozásra jutó bevétel ugyanis jóval több, mint a társasági adónál. Ennek oka az, hogy az evás nem "termelhet" mínuszt − ugyanakkor bevétele is limitált. Idén az első kilenc hónap alapján a fizetett előlegekből egy evásra 896 ezer forint jutott, egy nem evás cégre pedig 404 ezer forint. Tavaly a százezer evás 182, a 340 ezer cég pedig 323 milliárd forint adót fizetett.

Amennyiben az evát jövőre szüntetik meg, az legalább tízmilliárd forint kiesést jelent a büdzsének. Az idei 179 milliárd forintos evabevételi tervből kiindulva ez nagyjából bruttó 600, nettó 480 milliárd forint bevételt jelent a cégeknek. Ha a volt evások jövőre egyetlen fillér költséget sem számolnak el, akkor a 179 milliárd forint eva helyett 118 milliárd forint áfát és 47 milliárd forint társasági adót fizetnek be. Kérdés, hány evás dönt így, s hányan kezdenek buzgón költségszámlát gyűjteni − növelve a költségvetés veszteségét.