Idén az első negyedévben lefékeződött a GKI-Erste konjunktúra-index tavalyi szárnyalása. Márciusban a fogyasztói várakozások a februári megbicsaklás után a januárinál is kissé magasabb, nyolcéves csúcsot jelentő szintre emelkedtek. Az üzleti várakozások viszont csak stagnálnak, de ezzel is maradtak az előzőleg tizennégy éve nem tapasztalt szinten.

Havi indexek az utóbbi fél évben

2013. X.XI.XII.2014. I.II.III.
Üzleti bizalom-2,1−0,14,03,84,94,7
Fogyasztói bizalom-29,4−23,3−22,7−17,2-22,0-15,9
Konjunktúra-9,3−6,1−2,9−1,7-2,1-0,7
Forrás: GKI Zrt

Az idei harmadik hónapban az üzleti szférán belül az ipari várakozások kissé romlottak, a kereskedelmi és szolgáltató cégeké valamicskét javult, az építőipariaké nem változott. A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével minden ágazatban erősödött. Az iparban és a szolgáltatóknál az amúgyis nagyon szerény áremelési szándék még mérsékeltebb lett, az építőiparban továbbra is az árcsökkenésre számítók vannak enyhe többségben. A kereskedelmi cégek körében viszont az áremelést tervezők aránya és az árnövelés átlagos mértéke is enyhén nőtt.

A GKI fogyasztói bizalmi index márciusban a februári csökkenést meghaladó mértékben javult, nyolcéves csúcsán van. A lakosság saját pénzügyi helyzetének és várható megtakarítási képességének következő egy évét is javulónak érzi, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek egy éven belüli vásárlási lehetőségét pedig reménytelibbnek tartja. A hónapban csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme, akárcsak az inflációs várakozásuk.