Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Decemberben lényegében nem változott a GKI-Erste konjunktúraindex (szezonális értéke. Az év egészére mindvégig az optimizmus volt jellemző, az egyes hónapok hullámzása kifejezetten szerény volt. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint decemberben az üzleti várakozások is változatlanok voltak, a fogyasztóiak viszont - bár csak minimálisan javultak - idei csúcsukra értek.

Az idei utolsó hónapban az üzleti szférán belül az ipari és kereskedelmi várakozások kissé romlottak, az építőipari és szolgáltató cégek viszont a novemberinél optimistábbak lettek. Az ipari bizalmi index decemberben valamicskét csökkent, így - némi évközi javulás után - visszatért az év eleji szintre. Az építőipari bizalmi mutató - kéthavi csökkenés után - decemberben pozitívan korrigált. A kereskedelmi viszont kissé csökkent. A szolgáltatói index decemberben visszaemelkedett októberi értékére. Kedvezőbb lett az általános üzletmenet, az elmúlt és következő időszak forgalmának megítélése is.

A foglakoztatási szándék az iparban nem változott, az építőiparban és a kereskedelemben kissé visszafogottabb lett, a szolgáltató szférában javult. Az áremelési törekvés az iparban nőtt, a köre viszont csökkent. Az építőiparban továbbra sem tér el egymástól az áremelésre és árcsökkenésre számító cégek aránya. A kereskedelmi cégeknél egy hónap alatt csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke közel hat éves minimumára csökkent. A szolgáltató cégek áremelési szándéka viszont erősödött.

Nőtt a fogyasztók inflációs várakozása, akárcsak a munkanélküliségtől való félelem. A GKI fogyasztói bizalmi index decemberben csak minimálisan emelkedett, de így is idei legmagasabb értékét érte el. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét a novemberinél kissé rosszabbnak, megtakarítási képességét viszont kedvezőbbnek vélte. A megkérdezettek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét jelentősen javulónak, a következő egy évre vonatkozót viszont romlónak érzékelték.

Havi indexek az utóbbi fél évben
Megnevezés2015. VII.VIII.IX.X.XI.XII.
Üzleti bizalom5,05,27,55,84,64,7
Fogyasztói bizalom-26,0-22,7-28,3-19,6-19,6-19,2
Konjunktúra-3,1-2,1-1,8-0,8-1,7-1,5
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt.